Reznikov rääkis kõrgetest ootustest Ukraina vastupealetungile

BNS
Copy
Ukraina tank rindejoone lähedal Donetskis.
Ukraina tank rindejoone lähedal Donetskis. Foto: Stringer/Scanpix

Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov rääkis esmaspäeval intervjuus väljaandele Current Time, et kõrged ootused Ukraina relvajõudude vastupealetungile on seotud eelmise aasta eduga Harkivi ja Hersoni oblastis.

«See on sõda. Ja sa ei saa istuda teleka ees ja mõelda: »Oh, nüüd võidavad meie omad! Hoo-hoo!« See ei tööta nii,» seletas Reznikov.

Minister märkis, et mullusügisene Harkivi operatsioon toimus venelaste jaoks väga kiiresti ja ootamatult.

«Herson, vastupidi, liikus aeglasemalt. Sest pinnase reljeef, ilmastikutingimused ja palju muud olid täiesti erinevad,» rääkis kaitseminister.

«Ka nüüd ei saa oodata, et sündmused areneksid nii kiiresti või samamoodi, sest meil on erinev rindejoon, erinev maastik ja erinevad ilmastikutingimused,» jätkas Reznikov.

«Lisaks oli venelastel võimalus valmistuda. Sealsete miiniväljade tihedus on uskumatu. Ja erinevalt venelastest hoiavad ukrainlased oma sõdurite elusid. Venelased kasutavad oma sõdureid kahurilihaks. Nad kasutavad hakklihamasina taktikat,» lisas minister.

Ukraina hinnangul kaotasid sissetungijad Bahmuti piirkonnas kaheksa kuuga hukkunute ja haavatutena umbes 60 000 inimest.

«Aga meie jaoks on erinevalt nendest põhiväärtuseks meie kaitsjate elu ja tervis. Seetõttu me lihamasina taktikat ei kasuta. Meie ohvitserid ja meie komandörid manööverdavad, otsivad võimalusi ja liiguvad ettevaatlikult,» sõnas Reznikov.

Kaitseminister märkis, et Ukrainal on kaotusi, kuid palju vähem kui Venemaa poolel.

Reznikov kommenteeris ühtlasi varustuse kaotust sõjas Vene okupantidega ja kinnitas, et venelased kahjustasid tõesti partnerite poolt Ukrainale antud tanki Leopard.

«Meil on baasis kõik olemas ja kõik on remondis. Haavatud Leopardi ravitakse,» naljatas minister intervjuus.

Reznikov mainis ka, kuidas Venemaa propaganda armastab näidata hävitatud Ukraina tehnikat.

«Seetõttu, kui te vaatate Venemaa propagandakanaleid ja seal näidatakse katkist Ukraina tehnikat, siis minu nõuanne teile, et võtke ühendust spetsialistidega. Naersime näiteks, kui sedasama Leopardi, mis oli tõesti kahjustatud, sest see on sõda, näitasid Venemaa propagandakanalid suure innuga erinevate nurkade alt,» seletas minister.

President Volodõmõr Zelenskõi ütles esmaspäevaõhtuses videosõnumis, et Ukraina relvajõud ei ole kaotanud positsioone ja liiguvad vaenlasele survet avaldades edasi.

«Mõnel pool liiguvad meie sõdurid edasi, mõnel pool kaitsevad positsioone ja seisavad vastu pealetungidele ning intensiivistunud rünnakutele. Meil pole kaotatud positsioone. Ainult vabastatud alasid. Vaenlasel on ainult kaotused. Ja üldiselt on meil surve- ja rünnakuolukord, kus sillutatakse teed meie lipule,» rääkis Zelenskõi.

«Kurjuse riigil ei ole selliseid kindlustusi ega reserve, mis Ukrainat peataks. Sest me oleme omal maal ja see annab kõige rohkem jõudu. Tänan kõiki meie sõdureid – iga sõdurit, iga seersanti, iga ohvitseri ja iga kindralit, kes osaleb nüüd meie aktiivses ründe- ja kaitsetegevuses. Tänan teid iga vabastatud ala ja iga kaitstud positsiooni eest,» rõhutas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles