Ekspertiisi tulemus käes: Stroomi laevavrakk on üle 100 aasta vana (1)

BNS
Copy
Vrakk.
Vrakk. Foto: Põhja-Tallinna Valitsus

Mai hakul Stroomi ranna liiva alt leitud laevavrakk on läbinud Eesti meremuuseumi ekspertiisi ja eksperthinnangu põhjal on see üle sajandi vana, kuid tal ei ole praeguses seisukorras suuremat ajaloolist või kultuurilist väärtust ja ta ei kuulu säilitamisele.

Vrakk, mis oli ligi 15 meetrit pikk, kuus meetrit lai ja ligikaudu 80 protsendi ulatuses liivakihi all, asus Stroomi ranna Haabersti-poolses otsas.

Metallist vrakk kujutas endast ohtu nii surfaritele kui rannakülastajatele ning seetõttu toimetati vrakk Põhja-Tallinna valitsuse eestvedamisel kaldale.

Eksperthinnangu kohaselt on see abiujuk ehk pargas, pontoon või praam, mida kasutati näiteks sadamates. Arvestades vraki praegust seisukorda, oli ekspertidel keeruline anda adekvaatset hinnangut aluse algse olemuse ja otstarbe kohta. Kõige tõenäolisem, et vrakk oli mõni abialus, mida kasutati näiteks Kopli lahe äärsetes sadamates eelmise sajandi esimeses pooles.

Muinsuskaitseameti ja Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna esindajate hinnangul ei oma vrakk praeguses seisukorras kultuuriväärtust ning ja nad andsid loa vrakki mitte säilitada. Põhja-Tallinna valitsus alustab demonteerimise töödega 20. juunil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles