Ministeerium on valmis väikekoolide sulgemiste asjus kohtus osalema

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Lääneranna väikekoolide lapsevanemad ja lapsed avaldasid 24. märtsil Lihulas volikogu istungi toimumise päeval koolide kärpimise ja sulgemise vastu meelt, volikogu tegi sellegipoolest vastupidise otsuse.
Lääneranna väikekoolide lapsevanemad ja lapsed avaldasid 24. märtsil Lihulas volikogu istungi toimumise päeval koolide kärpimise ja sulgemise vastu meelt, volikogu tegi sellegipoolest vastupidise otsuse. Foto: Mailiis Ollino

Haridus- ja teadusministeerium (HTM) teatas, et jagab kogukondade muret väikekoolide sulgemise otsuste üle ning on valmis olema kaasatud vastavatesse kohtumenetlustesse.

Kristina Kallas Metsküla algkooli söögitoas.
Kristina Kallas Metsküla algkooli söögitoas. Foto: Urmas Luik

Halduskohus võib arvamuse andmiseks kaasata menetlusse haldusorgani, kes teeb järelevalvet või kelle ülesandeid vaidlus puudutab või kelle arvamus võib muul põhjusel aidata kaasa asja lahendamisele. HTM teostab koolide ja nende pidajate tegevuse õiguspärasuse üle järelevalvet, eesmärgiga tagada põhi- ja üldkeskhariduse kättesaadavus ja neile võrdsetel alustel juurdepääsetavus, õppe ja kasvatuse korraldamine ning selle kvaliteet ja tulemuslikkus.

«Koolivõrgu kujundamisel on esmatähtis, et otsused põhineksid oluliste asjaolude põhjalikul analüüsil ning osapoolte kaasamisel. Otsuse ainsaks aluseks ei peaks olema üksnes kulutõhusus ja kulud konkreetse kooli ülalpidamiseks, vaid ka peredele ja piirkonnale laiemalt kooli sulgemisega kaasnevate mõjudega arvestamine,» märkis haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.

«Seetõttu oleme valmis kaasuma väikekoolide sulgemise kohtumenetlustesse, et tagada hea hariduse kättesaadavus üle Eesti.»

Minister pani kooli pidajatele ehk kohalikele omavalitustele südamele, et juba eelmisest aastast kehtib ministeeriumi ja omavalitusliitude kokkulepe juhendmaterjali kujul, mida koolipidajad peaksid lisaks põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatule koolide ümberkorraldamisel ja sulgemisel tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles