NÄDALA LOOMAAED Hüvasti, Kigoma! Nüüd oled sa vikerkaare taga...

Inari Leiman
, Tallinna loomaaed
Copy
Kigoma tänavu 14. juunil.
Kigoma tänavu 14. juunil. Foto: Inari Leiman

Sinu elu jäi lühikeseks, kuid sa elasid selle meeldejäävaks kõigile, kes sinuga kohtusid.

Ida-aafrika teravmokk-ninasarvik Kigoma sündis Berliini loomaaias 7. veebruaril 2010. Tallinna loomaaeda jõudis Kigoma kolmeaastase säluna koos talle paariliseks määratud Kibibiga (sündinud Krefeldi loomaaias 4. juulil 2010) 27. aprillil 2013.

Toona oli Kigoma sarveots tömp, see oli murdunud varsapõlves toimunud ümberpaigutuste ajal Berliini loomaaias. Ninasarvikute nägemine ei ole eriti hea ning nad on väga umbusklikud uute olukordade, lõhnade, helide ja muutunud ümbruse suhtes. Kui ninasarvik midagi pelgab, siis ta ründab, ja nii võib sarv kannatada saada.

Julge ja krapsaka Kibibi eeskujul harjus Kigoma Tallinnas tasapisi uue elupaigaga paksunahaliste majas ja õueaedikus. Õppis mänguasjadega mängima: tõukas suurt punast palli ja tuuseldas pappkaste. Need viimased pistis ta muidugi õige ruttu pintslisse. Kord puistas ta pappkastiga ette antud tammetõrud kastist välja, jättis need sinnapaika ja mugistas esmalt pappkasti ära süüa.

Tallinnas kasvasid Kigoma ninamikule kaks jämedat ja tugevat sarve, mille otsi ta aeg-ajalt teravamaks sügas.

Ninasarvikute nägemine ei ole eriti hea ning nad on väga umbusklikud uute olukordade, lõhnade, helide ja muutunud ümbruse suhtes.

Kigoma ja Kibibi lasti esimest korda kokku juulis 2015. aastal. Edukas paaritumine toimus 19. märtsil 2016 ja 3. juunil 2017, peale Kibibi 442-päevast tiinust sai Kigomast väikese ninasarvikuvarsakese uhke isa. Tõepoolest, ta mehistus lausa silmanähtavalt. Mida suuremaks väike Kibeta kasvas, seda uhkemaks ja tähtsamaks muutus ka Kigoma.

Suur ja turd Kigoma oli väärikas ja rahulik loom, kes tervitas talitajaid varahommikuti õrna niutsatusega. Kui talitaja talle moka vahele mõne maiuspala pistis, näitas ta peale korralikku matsutamist keelt. Nii andis ta teada, et maius talle väga meeldis, ja palus veel. Kigomale maitses hästi kõrvits, kuid ka õunapuuoksad ning hobukastani lehed ja võrsed ei jäänud kunagi järele.

Õueaedikus voolikuga pesemine pani muidu vaoshoitud ja rahumeelse Kigoma traavima, püherdama ning jalgade ja sarvega liiva viskama. Pesemine ja harjaga sügamine meeldisid talle väga.

Kigoma lasi endaga hea meelega tegeleda, ennast treenida. Ta oli kuulekas patsient, kui oli vaja silmi ravida, tilku panna ja salvi määrida. Neli aastat tagasi oli Kigoma esimene Tallinna loomaaia ninasarvik, kellelt võeti vereproov kõrvaveresoonest pelgalt treenimise abil ilma, et loom oleks olnud anesteesias.

Õueaedikus voolikuga pesemine pani muidu vaoshoitud ja rahumeelse Kigoma traavima, püherdama ning jalgade ja sarvega liiva viskama.

Tänavu kevadpühal proovisid Kibibi ja Kigoma talitaja ärgitusel oma kolmnurkse ülamokaga mune näpuvärvidega värvida – see tuli neil väga hästi välja.

Kigoma transport läinud kolmapäeva varahommikul sujus hästi ja uues aedikus ärganud loom tundis end kindlalt. Esmaspäeva keskpäeval aga upitas Kigoma end esijalgadega mööda siledat vaheseina üles, kiilus pea koos sarvedega kahe metalltala vahele kinni ega pääsenud enam vabaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles