Riigi plaan: sooduspuit tselluloositootjatele, pelletitehased jäävad pika ninaga (11)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
VKG plaanitava tselluloositehase asukoht Kohtla-Järve külje all.
VKG plaanitava tselluloositehase asukoht Kohtla-Järve külje all. Foto: Madis Veltman

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) saab plaani kohaselt õiguse kehtestada tingimusi kestvuslepinguga puidu müümiseks, näiteks kavandatavate puidukeemiatehaste huvides, puidumüügilepinguid avalikustama eelnõu ei kohusta.

Kliimaminister Kristen Michal (RE) ütles valitsuse määruse muutmise eelnõu kommentaariks, et tema hoiak on selge – puit peab olema kõrgemalt väärindatud, mitte odav biomass. «Kui suudame selles suunas liikuda puidukeemia, tselluloosi vms tootmisega, on see väga oluline ja soovitav suund.»

«Eesmärk on suunata riigimetsast pärit puit maksimaalselt lisandväärtust pakkuvatele ettevõtetele koduturul, eelkõige neile, kes toodavad kestvustooteid,» täpsustas keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp.

«Koalitsioonilepingus on kirjas valitsuse soov toetada puidu kaskaadkasutust ja kasutamist kõrgema lisandväärtuse loomiseks, mitte energeetilise puidu ekspordiks,» selgitas RMK juht Mikk Marran, kelle sõnul on tulevikus eelis sellistel ettevõtjatel, kes väärindavad puitu maksimaalselt ja kestlikult.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles