LKF: eakate põhjustatud liiklusõnnetuste arv kasvab (1)

BNS
Copy
Liiklusõnnetusse sattunud auto.
Liiklusõnnetusse sattunud auto. Foto: Margus Ansu

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) statistika kohaselt on viimase kümne aastaga kasvanud eakate juhtide põhjustatud liiklusõnnetuste osakaal 70 protsenti ning näiteks tänavu on eakad vanuses 65+ põhjustanud juba 1700 liikluskindlustusjuhtumit.

Samas liiklusõnnetuste kahjusagedus on kõige kõrgem noortel kuni 26-aastastel juhtidel – iga seitsmes noor põhjustab aasta jooksul liiklusõnnetuse.

LKF-i kahjuennetuse valdkonna juhi Ülli Reimetsa sõnul tuleb nii noortele kui eakatele tähelepanu pöörata, kuna noored riskivad liikluses kõige rohkem ja vanuse kasvades suureneb oht põhjustada õnnetusi tervisehäire tõttu.

«Kui teie lähedane või sõber soovib joobes rooli istuda, siis tuleb teda takistada. Samamoodi tuleb keelata vanaisal või eakal naabril autot juhtida, kui ta tervislik seisund võib olla ohuks teistele liiklejatele,» selgitas Reimets ning lisas, et liiklusõnnetusi põhjustatakse sageli ka väsimuse ja tähelepanu hajumise tõttu.

Tänavu viie kuuga on Eestis toimund 14 000 liikluskindlustusjuhtumit kogukahjuga 28 miljonit eurot, keskmine kahju on tõusnud 2030 euroni. Lisaks põhjustati Eesti sõidukitega tuhat õnnetust välismaal.

Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuhi Aleksei Žemkovi hinnangul kannustab noori tihtipeale kihk demonstreerida oma hulljulgust riskida ja näidata oma hakkamasaamist väljakutsuvates olukordades.

«Selle aasta viie kuuga on ligi veerand Swedbanki liikluskindlustuses registreeritud õnnetusjuhtumitest toimunud noortega vanuses 18–30. Kihutamised, lubatud kiiruse ületamised, ohtlikud manöövrid ja möödasõidud, kinnitamata turvavööd ning purjus peaga rooli istumine – kõik see on kahetsusväärne osa kurvast noortega seotud liiklusõnnetuste statistikast,» ütles Žemkov.

«Noortele on tarvis veelgi rohkem teadvustada tagajärgi, mida riskikäitumine, hooletus ja oma võimete ülehindamine võivad endaga kaasa tuua. Autojuht ei vastuta mitte ainult enda, vaid ka kõikide teiste kaasliiklejate – oma kaassõitjate, jalakäijate ja teistes sõidukites sõitvate inimeste eest,» rõhutas Žemkov.

Pooled liiklusõnnetustest põhjustavad sõidukijuhid vanuses 27-49, neid on liikluses kõige rohkem ja neist iga 19. sõidukijuht põhjustab aasta jooksul liiklusõnnetuse. Kuni 26-aastased noored põhjustavad 14 protsenti kõigist liikluskindlustusjuhtumitest, aga nende kahjusagedus on kõrge - iga seitsmes noor põhjustab aasta jooksul liiklusõnnetuse.

50- kuni 64-aastaste sõidukijuhtide põhjustatud liiklusõnnetused moodustavad veerandi kõigist õnnetustest ning 65-aastased ja eakamad autojuhid 12 protsenti. Nende vanusegruppide kahjusagedus on natuke alla keskmise. Mullu põhjustas aasta jooksul liiklusõnnetuse keskmiselt iga 19. sõidukijuht. Kahjusagedus on kindlustusjuhtumite arv kindlustusaasta kohta.

Kui juhtub liiklusõnnetus, siis saab seda vormistada veebilehel avarii.lkf.ee.

LKF on liikluskindlustuse registri pidaja, liikluskindlustuse garantiifond, Eesti rohelise kaardi büroo ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles