Erakond KOOS nõuab peaprokurörilt Petersoni vabastamist

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas riigikogusse pürginud ja mõni päev enne valimisi Vene okupatsiooni all ägavat Ida-Ukrainat väisanud Aivo Peterson viibib nüüd vahi all. Prokuratuur esitas talle septembri alguses süüdistuse riigireetmises.
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas riigikogusse pürginud ja mõni päev enne valimisi Vene okupatsiooni all ägavat Ida-Ukrainat väisanud Aivo Peterson viibib nüüd vahi all. Prokuratuur esitas talle septembri alguses süüdistuse riigireetmises. Foto: Kaader videost

Liikumise ja erakonna KOOS liikmed saatsid riigi peaprokurör Andres Parmasele kirja, milles nõuavad oma eestvedaja Aivo Petersoni vahi alt vabastamist ja andsid ühtlasi mõista, justkui tegutses kevadel Ukrainas okupeeritud aladel käinud Peterson selle nimel, et Eesti inimesi ei tabaks täielik hukk.

Liikmed avaldasid peaprokurörile oma pahameelt: neile on arusaamatu ja mõistatuslik, mille alusel Peterson kinni peeti ja siiani vahi all on, kuigi talle süüdistust esitatud pole. Samuti polevat valitsusasutused nende pöördumistele seni piisavalt selgeid vastuseid andnud. 

Kahtlustus: Eesti Vabariigi vastase suhte loomine

Kaitsepolitsei pidas märtsis kinni kolm meest, nende seas ka Petersoni, keda kahtlustatakse Eesti Vabariigi vastase suhte loomises. Mais teatas prokuratuur, et Peterson jäetakse veel vähemalt kaheks kuuks vahi alla. 

«Süüdistuse esitamise ja selle kvalifikatsiooni saab prokuratuur otsustada siis, kui kriminaalasjas on läbi viidud vajalikud menetlustoimingud ning kriminaaltoimik kaitsepolitseiameti poolt prokuratuurile saadetud,» selgitas prokuratuuri pressiesindaja Kauri Sinkevicius toona.

Erakonna KOOS liikmed kirjutasid peaprokurörile, et vahi all viibiv Peterson on üsna tuntud avalik isik mitte ainult meie riigis ja saanud Eesti alaliste elanike arvuka toetuse. 

Kirjas peaprokurörile peitus ka hoiatav sõnum: «[...] Aivo Petersoni põhisõnum ja üleskutse kõigis tema arvukates avalikes sõnavõttudes ja pöördumistes Eesti inimeste poole oli selline, et takistada meie väikese riigi kaasamist ja osalemist mis tahes vormis suurriikide sõjalises konfliktis, milles osalemine või millega see võib kaasa tuua meie väikese ühise kodumaa kõigi elanike, sealhulgas Meie kõigi koos Teiega täieliku hukkumist.»

«Peame täiesti vastuvõetamatuks mõnede meie teiste poliitikute, aga ka õiguskaitseorganite ja ministeeriumide juhtide avalikke põhjendamatuid ning paljasõnalisi väiteid Aivo Petersonile, et ta «töötab ja tegutseb mõnda välisriigi huvides ning kahjustab sellega julgeolekut meie riigis», esitamata ühtegi tõendit nende süüdistuste kohta ja kinnitust nende sõnadele,» teatasid liikmed.

Veebruari lõpus pälvis Peterson (sünninimega Krõlov) suuremat tähelepanu, kui väisas Venemaale minnes ka Venemaa okupeeritud alasid Ukrainas. Toona kommenteeris siseminister Lauri Läänemets (SDE), et Peterson on Eestile julgeolekuoht ning pidanuks rindejoonele pääsemiseks tegema koostööd Venemaa eriteenistustega.

«Seoses eelnevaga anname teada, et palume, ei! – nõuame Aivo Petersoni, aga ka teiste selle vahistamisega seotud asjaosaliste viivitamatut vahi alt vabastamist, kes viibivad vahi all ilma süüdistuse ja süütõenditeta,» nõuavad pöördujad. 

Ida-Virumaal Vasakpartei ridades kandideerinud Peterson kogus riigikogu valimistel 3968 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles