Riigikogu kaitsja: obstruktsiooni tuleb mingis ulatuses taluda, aga sellega ei või tööd halvata (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu kohtuvaidluses esindanud advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaadid Paul Varul, Triin Kaurov ja Vitali Šipilov järeldasid riigikohtu tänasest otsusest, et kõige tähtsam on tagada riigikogu ja valitsuse töövõime ning opositsioon neid tasalülitada ei saa.

«Riigikogu peab saama teha oma tööd ja reageerida aina sagenevatele muutustele ja kriisidele. Opositsioon oli praegu tegutsenud nii, et riigikogu ei saanud terve nädala – 65 tunni – jooksul isegi kinnitada oma päevakorda,» märkis Šipilov, viidates 345 arupärimisele, millele vastamiseks kuluks valitsusele eri hinnangutel 300-1000 tundi.

«Riigikohus on minu arvates väga õigesti rõhutanud, et see viitab obstruktsioonile ja opositsiooni õiguste kuritarvitamisele ning riigikogu enamusel oli õigus seda takistada,» lisas Šipilov.

Kaurovi hinnangul rõhutas riigikohus väga tabavalt, et obstruktsiooni kui poliitilise võitluse ja parlamenditöö vahendit tuleb riigikogu tegevuses teatavas ulatuses taluda, kuid selle abil ei või halvata riigikogu tööd sellisel määral, et parlament osutub võimetuks täitma oma ülesandeid - riigikogu pikaajaline töövõimetus võib halvata põhiseadusliku korra toimimise.

Riigikohus leidis neljapäeval avaldatud otsuses, et arupärimiste ja eelnõude üleandmise piiramine oli vajalik, et tagada riigikogu töövõime ega rikkunud parlamendi liikmete õigusi. Kolleegium märkis, et põhiseadus annab küll riigikogu liikmetele õiguse esitada eelnõusid ja arupärimisi, kuid see õigus pole piiramatu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles