Tallinna halduskohus: Elmar Vaheri teenistusest kõrvaldamiseks ei olnud piisavalt alust (2)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Elmar Vaher
Elmar Vaher Foto: Eero Vabamägi

Tallinna halduskohus rahuldas neljapäeval politsei- ja piirivalveameti (PPA) endise peadirektori Elmar Vaheri kaebuse ja tühistas valitsuse 22. märtsi korralduse, millega algatati Vaheri suhtes distsiplinaarmenetlus ja ta teenistusest kõrvaldati.

Halduskohus leidis, et kuna distsiplinaarkaristuse saab ametnikule määrata üksnes kahe aasta jooksul teenistuskohustuste süülise rikkumisena käsitatava teo toime panemisest, eeldab distsiplinaarmenetluse algatamine ka vastavat teavet, mille pinnalt saab teo toimepanekut vähemalt tõenäoliseks pidada.

Praegusel juhul tõdes kohus, et Vabariigi Valitsuse korralduses ei olnud viidet ühelegi sellisele teole. Kriminaalmenetluses esitatud kahtlustuses, mis puudutab kelmusele kaasa aitamist ja millele Vabariigi Valitsus oma korralduses viitas, oli nimetatud küll mitu kaebaja konkreetset tegu, ent kõik need olid aset leidnud rohkem kui kaks aastat enne distsiplinaarmenetluse algatamist.

Halduskohtu hinnangul oli lubamatu ka teenistusest kõrvaldamine.

Halduskohus leidis, et pelgalt see, et kaebajale oli kriminaalmenetluses esitatud kahtlustus, ei saanud olla piisav alus distsiplinaarmenetlust algatada ja teda distsiplinaarmenetluse ajaks teenistusest kõrvaldada. Kohtu hinnangul ei ole välistatud, et ametniku teatavate käitumisaktide vastu on kriminaalmenetluses kahtlustuse esitamine põhjendatud, distsiplinaarmenetluse algatamine aga mitte.

Kuna kaebaja teenistusest kõrvaldamine oli just õigusvastaselt algatatud distsiplinaarmenetluse tagajärg, oli halduskohtu hinnangul lubamatu ka teenistusest kõrvaldamine. Selle ajal vähendati kaebajale makstavat töötasu, mistõttu tegi halduskohus Vabariigi Valitsusele ettekirjutuse arvestada välja selle tõttu saamata jäänud tasu suurus ja see välja maksta.

Distsiplinaarmenetlus ise lõppes kohtumenetluse ajal tulenevalt sellest, et kaebaja teenistustähtaeg lõppes ja ta vabastati politseiteenistusest 2. mail. Halduskohtu otsus ei ole jõustunud ja pooltel on 30 päeva jooksul õigus esitada ringkonnakohtule apellatsioonkaebus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles