Modi sõnul pole Indias diskrimineerimisel kohta

Copy
USA esileedi Jill Biden, India peaminister Narendra Modi ja USA president Joe Biden Valges Majas.
USA esileedi Jill Biden, India peaminister Narendra Modi ja USA president Joe Biden Valges Majas. Foto: ELIZABETH FRANTZ/Scanpix

India peaminister Narendra Modi eitas neljapäeval moslemivähemuse diskrimineerimist, kui pidas Valge Maja visiidi ajal pressikonverentsi koos USA presidendi Joe Bideniga.

«Sõltumata kastist, usutunnistusest, religioonist ja soost ei ole Indias diskrimineerimisel absoluutselt mingit kohta,» toonitas Modi vastuseks USA reporteri küsimusele.

Biden nimetas neljapäeval India hindurahvuslasest peaministrit tervitades Ühendriikide ja India aluspõhimõtteks usuvabadust.

«Seadusest tulenev võrdsus, sõnavabadus, religioosne pluralism ja meie inimeste mitmekesisus – need aluspõhimõtted on püsinud ja arenenud ka siis, kui nad on läbi meie mõlema riigi ajaloo pidanud silmitsi seisma väljakutsetega,» ütles Biden pidulikul vastuvõtutseremoonial Valges Majas.

USA ekspresident Barack Obama ütles varem päeval, et India võib laguneda, kui moslemivähemust ei austata ja ärgitas arutama seda küsimust peaminister Modiga arutama.

Obama ütles seda usutluses telekanalile CNN ajal, mil Biden tervitas India peaministrit.

«Kui ma vestleks peaminister Modiga, keda ma hästi tunnen, oleks osa minu argumendist see, et kui te ei kaitse Indias rahvusvähemuste õigusi, siis on suur võimalus, et India hakkab ühel hetkel lagunema,» ütles Obama.

«Oleme näinud, mis juhtub, kui hakkate selliseid suuri sisekonflikte tekitama. Nii et see oleks vastuolus mitte ainult moslemi-India, vaid ka hindu-India huvidega,» sõnas ekspresident.

Modil Gujarati osariigi endise juhina keelati Ühendriikidesse sisenemine suure osa Obama administratsiooni ajast seoses 2002. aasta usurahutustega, kus hukkusid peamiselt moslemeid. Alates Modi ametisseastumisest 2014. aastal on India vastu võtnud vastuolulise kodakondsusseaduse ja tühistanud moslemienamusega Kashmiri eristaatuse.

Biden ja Modi toetasid neljapäeval ühtlasi ühiselt Ukraina territoriaalset terviklikkust, kui nad väljendasid muret konflikti pärast.

Modi Washingtoni riigivisiidil tehtud ühisavalduses kutsusid kaks liidrit üles austama rahvusvahelist õigust, ÜRO põhikirja põhimõtteid ning Ukraina territoriaalset terviklikkust ja suveräänsust.

«India on Ukraina sündmuste algusest peale rõhutanud vaidluste lahendamist, dialoogi ja diplomaatiat. Oleme täielikult valmis andma oma osa rahu taastamiseks igal võimalikul viisil,» sõnas Modi uudisteagentuuri UNIAN andmetel.

Ühendriigid ja India leppisid samuti kokku kuue vaidluse lõpetamises Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO), teatasid USA võimud neljapäeval pärast riigijuhtide kohtumist.

USA kaubandusesindaja andmetel nõustus India ka teatud USA toodete, mille seas läätsede ja mandlite, tariifide kaotamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles