Metsas ja RMK alal tehti hoolimata keelust mitmeid lõkkeid ja grille

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Lõke metsas
Lõke metsas Foto: Ants Liigus

Möödunud ööpäeval said päästjad üle Eesti ühtekokku 72 väljakutset, millest 46 oli seotud jaanituledega. Enamikel juhtudel oli tegemist siiski ohutult tehtud lõketega, teatas päästeamet. Lisaks tegid nii kutselised kui vabatahtlikud päästjad ligi 100 lõkkepatrulli.

Jaanilaupäev möödus üldjoontes rahulikult. Vabariigi vastutava korrapidaja Erkki Põllu sõnul olid inimesed enamasti teadlikud tuleohtliku aja reeglitest ning käitusid vastutustundlikult. «Päästjad tuvastasid küll mitmeid lõkkeid ja grille, mis hoolimata tuletegemise keelust metsa või RMK alale tehtud oli, kuid mis pärast selgitustööd kustutati».

Kokku sõitsid päästjad möödunud ööpäeval välja 72 korral. Suuremaid maastikupõlenguid ei olnud. Kahel korral läks lõkkest põlema ümbritsev kulu, kuid põleng saadi kiiresti kontrolli alla ja suuremat kahju ei sündinud. Lisaks tegid päästjad terve jaanilaupäeva jooksul üle Eesti ligi 100 lõkkepatrulli, mille käigus tuvastati mitmeid väiksemaid rikkumisi, kuid enamasti lahenesid need rahulikult ja päästjate korralduste peale lõkked kustutati või toodi juurde puuduvad kustutusvahendid.

«Terve jaanipäeva jooksul oli palju asjalikke ning aktiivselt sekkuvaid inimesi, tänu kellele hoiti ära suurem oht varale ning inimeludele. Inimesed märkasid ohte ja olid tuleohust teadlikud,» ütles Põld.

Jaanipüha aga jätkub ja hoolimata vihmavalingutest on suur osa Eestist endiselt suure või äärmiselt suure tuleohuga piirkond: «Kui maapind ümberringi kuivusest krõbiseb ja kui ka veel tuul peaks puhuma, tuleb lõkke tegemine edasi lükata. Ohutus algab igaühest endast ja vaid nii on kõigil rõõmsad pühad, kui asjatult riske ei võeta.»

Alates 14. juunist kehtib üle kogu Eesti tuleohtlik aeg ning ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega aladel keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine. Lahtise tule tegemine on tuleohtlikul ajal keelatud ka RMK metsaaladel. Jaanituld tohib teha vaid äärmises ettevaatlikkuses oma koduhoovis, aga mitte metsas.

Päästeamet jälgib ilmaolusid ja päästesündmusi pidevalt ning juhul, kui olukord peaks muutuma, siis antakse uued korraldused. Lõkete tegemise, grillimise ja teiste tuleohutust puudutavate küsimustega võib helistada riigiinfotelefonile 1247. Ohutu lõkke tegemise soovitusi saab vaadata ka siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles