Kelam: Barroso teeb Eesti heaks oodatust rohkem

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Peeter Langovits

Eurokomisjoni president Jose Manuel Barroso on teinud oma ametiajal Eesti heaks rohkem, kui tema ametikohustused seda eeldaksid, kommenteeris europarlamendi liige Tunne Kelam presidendi otsust teenetemärkide jagamisel.


Kelami sõnul on õige valik anda Maarjamaa Risti I klassi teenetemärgid Eestil euroliitu pääseda aidanud Taani peaministrile Anders Fogh Rasmussenile ning meil edukalt eurokomisjoni lõimuda aidanud Barrosole.

«Tulles kaugelt Portugalist on ta väga hästi sisse elanud uute väikeriikide probleemidesse,» rääkis Kelam Postimees.ee'le.

«Ta mõtleb euroopalikult selle sõna kõige paremas mõttes ja mitte regionaalselt. Sellisena on ta kahtlemata ka Eestit toetanud, kus vaja.»

Kelami sõnul on Eesti euroedu eest tunnustust väärivate inimeste loetelu oluliselt pikem. «Eesti-taolise väikeriigi huvi ja meeldiv kohustus on, et oleme tänulikud kõigile meie sõpradele. See on parim diplomaatia, mida me saame üldse teha.»

Kelami väitel on presidendi teenetemärkide jagamine parim koht taolise taktika kasutamiseks.

Euroopa Rahvaparteisse kuuluv eurosaadik kiitis ka president Toomas Hendrik Ilvese otsust anda tema britist parteikaaslasele, Eesti Euroopa Liiduga ühinemisele kaasaaitajale Christopher Beazleyle Maarjamaa Risti III klassi teenetemärk.

Beazley oli koos Kelamiga viimase riigikogu-europarlamendi ühiskomitee kaasesimees ning Kelami sõnul silmapaistev Eesti sõber.

«Me saime liitumisstaadiumis alati europarlamendilt rohkem toetust kui riikide tasandil. Väga sageli õnnestus just europarlamendi ja riigikogu ühisdeklaratsioonidesse viia sisse Eestile kasulikke seisukohti, millele sai meie valitsuse esindaja viidata.»

Kelami sõnul väärib märkimist, et Beazley Eesti-sõbralikkus ei ole omamehelik. «See on suure avara tunnetuse ja õiglustundega inimese sõbralikkus. Sellest on palju rohkem abi kui väikeses soojast tundest või isiklikest motiividest.»

Kelam nimetas positiivseks ka presidendi otsust anda tänavu välja vähem teenetemärke kui varasematel aastatel, sest nii jäävad konkreetsed autasu saajad paremini silma.

President Toomas Hendrik Ilves kirjutas täna alla otsusele anda iseseisvuspäeval 97 Eesti kodanikule või välismaalasele Eesti riigile osutatud teenete eest riiklikud autasud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles