Briti ja liitlaste väljaõppe on saanud 17 000 ukrainlast

Copy
Ukraina sõjaväelased Zaporižžja oblastis.
Ukraina sõjaväelased Zaporižžja oblastis. Foto: RFE/RL/SERHII NUZHNENKO/Scanpix

Suurbritannia ja teised liitlased on viimase aasta jooksul väljaõppe andnud rohkem kui 17 000 ukrainlasele, et aidata Kiievil võidelda Venemaa sissetungi vastu, teatas esmaspäeval Ühendkuningriigi kaitseministeerium.

Paljudelt erinevatelt elualadelt värvatud läbisid kõik kurnava viienädalase programmi, mis ministeeriumi hinnangul muutis nad tsivilistidest sõduriteks.

Suurbritannia ja üheksa partnerriiki – Kanada, Austraalia, Uus-Meremaa, Norra, Soome, Rootsi, Taani, Leedu ja Holland – avasid eelmise aasta juunis algatuse uute vabatahtlike värbamiseks Ukraina relvajõududesse.

Ühendkuningriigi juhitud koolitusprogramm nimega Operation Interflex õpetas värvatutele, kellel oli vähe või üldse mitte varasemat sõjalist kogemust, erinevaid oskusi, mille seas relvade käsitsemist, esmaabi andmist lahinguväljal ja patrulltaktikat.

«Nende Ukraina värvatute sihikindlus ja vastupidavus, kes saabuvad kõigilt elualadelt, et treenida koos meie Briti ja rahvusvaheliste jõududega võitlema, teeb alandlikuks,» sõnas Ühendkuningriigi kaitseminister Ben Wallace.

«Ühendkuningriik ja meie rahvusvahelised partnerid jätkavad selle elutähtsa toetuse pakkumist ja aitavad Ukrainal end kaitsta Venemaa agressiooni eest,» ütles Wallace.

Suurbritannia pakkus Ühendkuningriigi sõduri baastreeningu põhjal algselt väljaõpet kuni 10 000 Ukraina sõdurile lahinguväljal.

Programmi on nüüdseks pikendatud ja Briti kaitseministeeriumi andmetel koolitatakse 2024. aastaks välja umbes 30 000 sõjaväelast.

«Luureandmed on näidanud, et väljaõpe on Ukraina lahingutõhusust oluliselt muutnud,» märkis kaitseminister.

«Ühendkuningriigi relvajõud hoiavad tihedat sidet Ukrainaga, et kursust täiustada ja arendada lahinguväljal kõige enam vajaminevaid oskusi,» lisati kaitseministeeriumi teadaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles