Mitsotákis tervitas tugevat mandaati Kreeka valimistel

Copy
Kyriakos Mitsotákis koos toetajatega tulemuste üle rõõmustamas.
Kyriakos Mitsotákis koos toetajatega tulemuste üle rõõmustamas. Foto: ALEXANDROS VLACHOS/Scanpix

Kreeka konservatiivide liider Kyriakos Mitsotákis tervitas pühapäeval tugevat mandaati pärast ülekaalukat võitu üleriigilistel valimistel, millega ta võitis teist korda järjest enam kui 40 protsendi häältega.

«Inimesed on andnud meile turvalise enamuse. Suured reformid edenevad kiiresti,» sõnas 55-aastane Mitsotákis televisioonis edastatud pöördumises.

Mitsotákise partei kogus üle 40,5 protsenti häältest ja selle peamine rivaal vasakpoolne partei Syriza sai purustava kaotuse osaliseks alla 18 protsendi häältega, näitasid ametlikud tulemused, kui kokku oli loetud pea 100 protsenti häältest.

See tähendab konservatiividele 158 kohta 300-kohalises parlamendis.

Tänaseks 55-aastane Mitsotákis, kes juhtis Kreeka välja koroonaviiruse pandeemiast ning riigi majanduses oli kaks aastat järjest tugev kasv, sai juba kuu aja eest valimistel hea tulemuse.

Ent kuna tal jäi üheparteilise valitsuse moodustamisest puudu vaid viis mandaati, siis otsustas Harvardi ülikooli sotsiaalteaduste bakalaureusediplomiga Mitsotákis keelduda võimuliidu loomisest ning selle asemel pani 9,8 miljonit kreeka valijat tulema tagasi valimisurnide juurde.

Kreeka ühest mõjukamast poliitperekonnast võrsunud Mitsotákis ütles pühapäeva hommikul oma häält andes, et riik valib teist korda mõne nädala jooksul selleks, et saada endale stabiilne ja efektiivne valitsus.

Tsíprase jaoks oli aga kaotus kaugelt näha ning vasakpoolne poliitik sai valijailt paluda ainult seda, et nood ei annaks Mitsotákisele sedavõrd suurt edu, millega konservatiivid tunneksid pea piiramatut vabadust valitseda parlamendi üle.

Valimistulemused näitavad Tsíprase meelehärmiks paraku, et tema partei kogus veelgi vähem hääli kui mais.

«Oleme saanud tõsise poliitilise lüüasaamise osaliseks,» tõdes Tsípras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles