Vandeadvokaat Paul Keres: valitsus tahab hakata sõnavabadust piirama (4)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Uue Isikuvabaduse Sihtasutuse ja sellega seotud veebiportaali tegevus põhineb asutaja Paul Kerese sõnul vaid vabatahtlike sooritusel.
Uue Isikuvabaduse Sihtasutuse ja sellega seotud veebiportaali tegevus põhineb asutaja Paul Kerese sõnul vaid vabatahtlike sooritusel. Foto: Mihkel Maripuu

Vandeadvokaat Paul Kerese asutatud Isikuvabaduse Sihtasutuse eesmärk on tema sõnul inimeste teavitamine isikuvabaduste ohjeldamatu piiramise ohtudest. 1994. aastal loodud samanimeline sihtasutus tegutses tema hinnangul hoopis teises olukorras ja on juba ammu maetud.

Keres ütles, et valitsuse soov on hakata sõnavabadust piirama, ning lisas, et peab vihakõnevastase seaduse eelnõu kõige hullemaks ja absurdsemaks seaduseelnõuks vähemalt sel aastal.

Ta arvustas ka lääneriikides juurduvat isikuvabaduste piiramist: «Prantsusmaal ei tohi enam pilada poliitikuid, Inglismaal tehakse läbiotsimisi põhjusel, et mingis pubis on riiulil musta näovärviga nukud.»

Kuidas aga hinnata isikuvabaduste seisukohalt Muhamedist tehtud karikatuure ja koraani põletamisi Taanis? «Seegi on väljendusvabaduse osa,» nentis Keres. «Ma ise seda ei teeks, sest need asjad on kellelegi olulised, aga riiklik karistamine on vastuvõetamatu. Sõnavabaduse kontekstis peaks meie ainsaks eeskujuks olema USA, kus see on piiratud vahetu ohuga kellegi elule ja tervisele või varale. Samast põhimõttest on seni lähtunud ka meie karistusseadustik, aga nüüd hakatakse seda hägusatel eesmärkidel hägusa ulatusega laiendama.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles