Trussi sõnul vajavad riigid plaane Venemaa kokkuvarisemise puhuks

BNS
Copy
Liz Truss.
Liz Truss. Foto: Eugene Hoshiko/Scanpix

Suurbritannia endine peaminister Liz Truss kutsus esmaspäeval üles koostama plaani juhuks, kui Venemaa valitsus kokku kukub, edastas uudisteagentuur UNIAN.

Meediakanali Sky Newsi andmetel tegi Truss vastavasisulise avalduse alamkojas peetud kõne ajal.

«Meie ja meie liitlased – sealhulgas ukrainlased, sealhulgas poolakad, sealhulgas Balti riigid – peame tagama, et meil oleks plaan paika pandud juhuks, kui Venemaa kokku kukub,» manitses Truss.

Briti välisminister James Cleverly märkis samal teemal sõna võttes, et Venemaa juhtimise üle otsustamine kuulub venelastele.

«Me ei spekuleeri ega püüa ennustada. Planeerime ja võtame meetmeid ettenägematute asjaolude ilmnemisel. Ja seega, mis iganes selle konflikti tulemus ka poleks, oleme valmis,» ütles minister.

Cleverly nimetas ühtlasi Vene erasõjafirma Wagneri juhi Jevgeni Prigožini ülestõusu enneolematuks väljakutseks Venemaa presidendi Vladimir Putini autoriteedile.

Wagneri mässu alguses ütles peaminister Rishi Sunak ajakirjanikele, et Suurbritannia võimud jälgivad olukorda tähelepanelikult ja on liitlastega ühenduses.

Esmaspäeval märkis Sunak, et on liiga vara rääkida mässu tagajärgedest, kuid Ühendkuningriik on valmis mitmeks stsenaariumiks.

Samas avaldas Suurbritannia kindralstaabi endine ülem kindral Richard Dannatt arvamust, et Wagneri võitlejad, kellel Venemaa võimud lubasid Valgevenesse lahkuda, võivad sealt juhtida uut rünnakut Kiievi vastu.

«Asjaolu, et Prigožin lahkus Valgevenesse, tekitab teatud muret,» ütles kindral.

Dannatt hoiatas, et kui Prigožin on säilitanud enda ümber lahinguvalmis jõud, siis kujutab ta taas ohtu Kiievile kõige lähemal asuvale Ukraina tiivale.

Kindrali sõnul on üsna võimalik, et Venemaa kasutab Wagnerit, et proovida uuesti vallutada Ukraina pealinn Kiiev, mis oli mullu alanud täiemahulise sõja üks esimesi suuri eesmärke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles