Teraviljasaak ähvardab väheneda poole võrra (1)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Paistavad ilusad sirged külviread – aga just niisugune, et maapind on selgelt näha, ei tohiks viljapõld juunikuu lõpus enam välja näha, ütleb Tartumaa Haage Agro juhatuse liige Andres Härm.
Paistavad ilusad sirged külviread – aga just niisugune, et maapind on selgelt näha, ei tohiks viljapõld juunikuu lõpus enam välja näha, ütleb Tartumaa Haage Agro juhatuse liige Andres Härm. Foto: Sille Annuk

Kuigi viimastel päevadel on pilved puistanud üle Eesti ka sademeid, on need saabunud liiga hilja, et heastada seda kahju, mida põud on suutnud tekitada nisu- ja rukki-, kaera- ja odrapõldudele juba maikuust saadik.

Kui Andres Härm, kahe kümnendi tagune Eesti aasta põllumees, laseb Tartu lähedal pilgu üle oma viljapõldude libiseda – 300 hektarit talinisu, 200 hektarit suve- ja 140 hektarit taliotra –, näeb ta midagi, mida ta normaalsetes oludes nägema ei peaks.

Ta näeb põldudel külviridu.

Kui viljapead on kõrte otsas, nagu need juba on, peaks vili, nagu iseloomustab Haage Agro juhatuse liige Härm, põllul voogama ning mullane maa ei peaks vilja vahelt enam paistma. Aga paistab. Sest tänavu juunis pole olnud normaalsed olud. Sademete nappus ja kuumad päevad on kõikjal Eestis muutnud viljapõllud selliseks, mis teeb nende kasvatajad murelikuks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles