Kohus lubas Metsküla kooli sulgeda, vaidlustada pole enam võimalik (3)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
2023. aasta kooli tiitli pälvis väike Metsküla algkool Läänemaal.
2023. aasta kooli tiitli pälvis väike Metsküla algkool Läänemaal. Foto: Madis Veltman

Tallinna ringkonnakohus otsustas kolmapäeval tühistada esialgse õiguskaitse, Metsküla algkool sulgeb seega uksed otsekohe.

«Tallinna ringkonnakohus tühistas tänase määrusega Metsküla kooli suhtes määratud esialgse õiguskaitse,» kinnitas kohtu pressiesindaja Anneli Vilu. «Ringkonnakohus jättis esialgse õiguskaitse taotluse rahuldamata.»

Lääneranna volikogu otsustas märtsis Metsküla algkooli, kus õppis viimati 21 last, sulgeda sel kevadel. Lapsevanemad kaebasid otsuse kohtusse, Tallinna halduskohus otsustas anda esialgse õiguskaitse, see tähendab, et kool oleks jäänud avatuks kuni kohtuvaidluse lõpuni. Lääneranna vallavalitsus vaidlustas õiguskaitse ning ringkonnakohtu määrus avalikustati kolmapäeval.

Ringkonnakohtu kohtunik Virgo Saarmets otsustas, et Lääneranna vallavalitsus on usutavalt selgitanud, et koolivõrgu korrastamiseta ei oleks Lihula gümnaasiumi planeeritava uue hoone ehitamine eelarvekitsikuse tõttu teostatav.

«Samas ei saa olla mõistlikku kahtlust, et on tungiv vajadus lõpetada Lihula gümnaasiumi amortiseerunud hoone kasutamine. Seaduse järgi on kooli lubatud ümber korraldada või kooli tegevust lõpetada üksnes ajavahemikul 01.06–31.08, seega tähendaks esialgse õiguskaitse kohaldamine, et Metsküla algkooli tegevus jätkuks veel vähemalt ühe õppeaasta, ning Lihula gümnaasiumi uus hoone ei saaks ilmselgelt valmida 2024. aasta lõpuks, nagu vallavalitsus on soovinud,» seisab kohtu põhjendustes.

Kohus tõi esile, et olukorras, kus korraldatud on ideekonkurss ja koolihoone on praegu projekteerimisel, ei saa kuidagi väita, et valla kavatsused ei oleks tõsised.

«Vallavalitsus on ka selgitanud, et Lihulasse uue koolihoone ehitamiseks tuleb vältimatult tõsta valla laenuvõimekust, milleks tuleb vähendada püsikulusid. Kohtu hinnangul pole küll selge, kas koolivõrgu reformist selleks piisab, kuid pole kahtlust, et see aitaks eesmärgi saavutamisele kaasa,» vahendas Anneli Vilu kohtuniku seisukohta.

«Kokkuvõtvalt esineb kohtu hinnangul Lääneranna valla munitsipaalkoolide võrgu korrastamiseks väga kaalukas avalik huvi tagada kõigile valla õpilastele (sh Lihula gümnaasiumi 251 õpilasele) turvaline ja toetav õppekeskkond, samuti õpetajatele head töötingimused ja motiveeriv konkurentsivõimeline töötasu,» märkisid kohtunikud.

See avalik huvi on ringkonnakohtu hinnangul tungivam, võrreldes kaebajate kaitstava huviga säilitada senine elukorraldus ja nende lastele tuttav õppekeskkond.

«Seetõttu jäi kaebajate esialgse õiguskaitse taotlus rahuldamata,» resümeeris Vilu.

Ringkonnakohtu määrus esialgse õiguskaitse kohta on jõustunud ja edasikaebamisele ei kuulu. Asja sisuline menetlus jätkub halduskohtus.

Metsküla algkool sai tänavu aasta kooli tiitli. Kooli sulgemist on kritiseerinud haridusminister Kristina Kallas.

Lihula praegune koolihoone on sedavõrd amortiseerunud, et terviseamet ei soovita sinna rohkem õpilasi juurde võtta. Kuhu Metsküla koolilapsed sügisel õppima minna võiks, pole selge.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles