Eesti hangib koos Leeduga suures mahus lõhkeainet ja laenguid (1)

BNS
Copy
Näidislõhkamised
Näidislõhkamised Foto: RKIK

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) sõlmis koos Leedu riigi, politsei- ja piirivalveameti ning päästeametiga ligi 200 miljoni euro suuruse raamlepingu lõhkeainete, lõhkematerjalide ja laengute hankimiseks.

Uus leping võimaldab hankida lõhkeainet ning laenguid kiiresti, tagades eelise kriisiolukordades reageerimiseks.

«Hanke koostamisel lähtusime parimast praktikast ehk sõlmisime mahuka lepingu lausa 11 erineva pakkujaga, et meil oleks kiireloomuliselt võimalik soetada lõhkeainet, erinevaid laenguid ja palju muud. Pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale suurenes üle Euroopa järsult nõudlus laskemoona järele, mille järel veendusime, et rohkete lepingupartnerite olemasolu tagab meile eelise kiireloomulisteks tarneteks. Kui ühel lepingupartneril tekib tarnetega probleeme, siis on meil kohe võimalus teha tellimus teisele lepingupartnerile,» ütles RKIK relvastuse kategooriajuht Ramil Lipp.

Hange on sõlmitud ühiselt koos Leedu riigi, politsei- ja piirivalveameti ning päästeametiga.

«Ühishanked koos teiste riikide ja asutustega annavad meile võimaluse konsolideerida erinevate poolte vajadusi ning saavutada hinnasäästu. Samuti tugevdab ühiselt hangitud lahinguvarustus liitlassidemeid ja võimaldab ristkasutust ning teineteise toetamist ka riigisiseselt,» lisas Lipp.

Hange on jaotatud kahte ossa. Hanke esimeses osas hangitakse lõhkeainet ja -materjale üheksalt pakkujalt, sealhulgas Eestist. Näiteks hangitakse plastlõhkeainet, lõhkamismasinaid, detonaatoreid jpm. Hanke teises osas hangitakse laenguid, miine ja nende osasid, lepingud on sõlmitud 11 pakkujaga. Näiteks on võimalik hankida mitmesuguseid laenguid, tankitõrje miine koos erinevate sütiklahendustega jpm.

«Lõhkeaine ja miinide olulisus ei ole kaasaegsest sõjapidamisest kadunud. Vastupidi, sõda Ukrainas kinnitab nende jätkuvat efektiivsust ning viitab vajadusele nii varude täiendamiseks kui ka kaasaegsemate lahenduste kasutuselevõtmiseks. Hankeleping sisaldab olulisi lõhkematerjale nii kaitselahingutes vastase edenemise tõkestamiseks kui ka vasturünnakutel vastase tõketest läbipääsude loomiseks,» ütles kaitseväe diviisi 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni ülem kolonelleitnant Priit Heinloo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles