VIDEO Kaitseministeeriumi uuring: NATO on Eesti inimestele oluline ja üle poole kaitseks Eestit ka ise (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm tutvustas reedel riigikaitse teemalist avaliku arvamuse uuringut, viidates sellele kui Eesti riigi tervisekaardile. 

«Usaldus tekib siis, kui me räägime asjadest ausalt ka siis, kui need pole head. Laias laastus on Eesti inimesed toetavad ka häirivatele tegudele - ma tahan siinkohal ka tänada,» rääkis Salm avaliku arvamuse uuringu tulemustest

«Üldiselt arvavad Eesti inimesed, et riigikaitse arendamisega minnakse õiges suunas,» lisas kantsler ja tõi välja, et näiteks üle 40 protsendi vastanutest usub, et riigikaitse kulutusi tuleks veelgi tõsta. 

Läbi aja on ajateenistuse toetus olnud väga kõrge, nentis Salm ja lisas, et muutunud on see, et viimastel aastatel on see siiski mõne protsendi võrra langenud. «Sel aastal oleme me trendi ära murdnud - viis protsenti üles hüpanud.»

Tõrvatilgaks meepotis nimetas ta ajateenistusest kõrvale hoidmise tolerantsust.

Kantsleri sõnul on veel kaks muret: venekeelsete elanike kaitsetahe võrreldes eestikeelsetega. Salmi sõnul on vahe suur ja see ei ole hea, samas on needki näitajad võrreldes varasemate aastatega tõusnud. «See number võiks olla Eesti ühiskonnas enam-vähem monoliitne. Keeleoskus või rahvus ei peaks määrama seda, kui palju me Eestit kaitsta tahame,» nentis ta. 

Üheks suuremaks probleemiks kaitsetahte ja muu kõrval nimetas ta kriisiteadlikkust. Salm selgitas, et sõjaolukorras käitumine on inimestele jätkuvalt ebaselge: «Rahul me saaks olla siis, kui umbes kaks kolmandikku inimestest on teadlik, mida tegema ja kuhu minema peab.»

  • 64 protsenti Eesti inimestest on rünnaku korral valmis riiki ka ise kaitsma, selgub küsitluse tulemustest. Kõige usaldusväärsem institutsioon on küsitluse järgi päästeamet, teisel kohal politsei- ja piirivalveamet. 
  • Enim ohtu tunnetavad Eesti inimesed valeuudiste leviku ja võimalike küberrünnakute tõttu. 
  • NATO-sse kuulumist peavad vastanud oluliseks (84%) ja üle 60 protsendi leiab, et NATO on Eesti jaoks olulisi samme astunud. 
  • 77% Eesti elanikest usuvad, et NATO roll Eesti julgeoleku tagamisel on püsivalt oluline – 29% elanikest usub, et NATO liikmeks olemine hoiab sõjalise rünnaku võimaluse üldse ära ning ligikaudu pooled (48%) usuvad, et konflikti puhkedes osutaks NATO meile otsest sõjalist abi. 7% leiab, et Eestil pole NATO-lt mingit abi loota.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles