Ukraina uurijad puistasid läbi MTÜ Slava Ukraini koostööpartnerite kontorid (12)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Hennadi Vaskiv
Hennadi Vaskiv Foto: Kuvatõmmis / Hennadi Vaskiv FB

Heategevusorganisatsiooni MTÜ Slava Ukraini ning selle Ukraina koostööpartnerite võimalike annetuste kuritarvituste uurimiseks alustatud kriminaalmenetlus liigub nii Eestis kui Ukrainas omas tempos vaikselt edasi.

Riigiprokuratuur alustas mai alguses kriminaalmenetlust, et uurida MTÜ Slava Ukraini poolt Ukraina toetuseks kogutud raha kasutamist. Kriminaalmenetlust alustati omastamist käsitleva paragrahvi järgi. Kerkinud kahtlusi asus samal ajal uurima ka Ukraina.

Portaal zaxid.net vahendas, et 23. juunil puistas Ukraina juurdlusbüroo (DBR) Lvivis IC Constructioni ja mittetulundusühingu All for Victory kontoreid ja võttis kaasa skandaaliga seotud dokumendid.

Samal päeval andis dokumendid uurimisorganile üle ka All for Victory, kinnitas ühingu juht ja kogu skandaali peaarhitekt Hennadi Vaskiv. Mis dokumendid täpselt uurijatele anti, Vaskiv ei täpsustanud.

IC Constructioni juht Roman Panasjuk kinnitas uudist läbiotsimisest, aga märkis, et juba kahtlustuste puhkemise järel tegi firma ise uurimisasutusele ettepaneku paberid üle anda.

Panasjuki sõnul alustas IC Construction 2. juunil ka ise oma tegevuse auditeerimist ning saatis juurdlusbüroole kirja palvega dokumente kontrollida. Tema sõnul selguvad auditi tulemused järgmisel nädalal.

Mäletatavasti jõudis oma revisjoni esimese etapiga juuni keskel ühele poole ka MTÜ Slava Ukraini. Toona jõuti otsusele MTÜ tegevusega jätkata ja kuigi esmapilgul seaduserikkumisi seal ei tuvastatud, siis tehingute tõhusus ja seega ka võimalik vahendite väärkasutamine jäetakse prokuratuuri uurida.

Zaxidi kommentaaripalvele DBR ei vastanud. Kui Postimees organiga juuni keskel ühendust võttis, öeldi sealt, et ametlikku kahtlustust veel kellelegi esitatud ei ole.

Paralleelselt käib Ukrainas uurimine skandaali lokulööja, nii õiguskaitseorganeid kui ka Slava Ukraini nõuandvat koda oma kahtlustest teavitanud Oleksandr Tšernovi üle, keda kahtlustatakse relvadega äritsemises. Kohtu otsusel peab Tšernov oma õe korteris Pavlohradis koduarestis istuma 12. juulini. Seejärel teeb kohus uue otsuse, kas pikendada koduaresti või mitte.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles