Tatarstani ehitatakse meedia andmetel tehas Iraani droonide tootmiseks

BNS
Copy
Iraanis toodetud drooni põhjustatud kahju Sumõs.
Iraanis toodetud drooni põhjustatud kahju Sumõs. Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE/Scanpix

Venemaa haldusüksuses Tatarstanis asuvasse Alabuga erimajandustsooni territooriumile ehitatakse Iraani droonide tootmise ja kokkupanemise tehas, vahendas teisipäeval ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN meediakanali Protokol informatsiooni.

Iraan hakkab tehast varustama droonide Shaheed komponentidega ja koolitab oma territooriumil ühtlasi spetsialiste. Esimene reis toimus juba selle aasta märtsis ja koolituse saab üle 200 inimese.

Samuti antakse venelastele skeemid, seadmete loetelu, tehnoloogilised andmed ja kaardid ning projektdokumentatsioon, mida nad kohandavad oma toodanguga.

Lepingu hinnanguline maksumus on 115–130 miljardit rubla. Samal ajal nimetatakse droone sisedokumentides paatideks ja Iraani Valgeveneks.

Väljaande allika sõnul oli tehase rajamise projektiga seotud rahastus 80 miljardi rubla ulatuses, kuid eelarvest eraldati vaid 30 miljardit. VTB panga juht Andrei Kostin sai arvatavalt käsu eraldada puuduolev summa.

Valge Maja riiklik julgeolekunõunik John Kirby teatas juba juuni alguses, et Venemaa saab Iraanilt materjale droonitehase ehitamiseks oma territooriumile ja see võib olla täiesti tegutsemisvalmis järgmise aasta alguses.

Valge Maja avaldas ühtlasi satelliidifoto tehase kavandatavast asukohast Alabuga erimajandustsoonis, mis asub Moskvast umbes 900 kilomeetrit idas.

Washingtoni hinnangul on Venemaa saanud Iraanilt sadu ründedroone ja nendega seotud varustust, toetamaks Vene vägesid Ukraina sõjas.

Valge Maja märkis, et Iraan tahab vastutasuks osta Vene hävituslennukeid Su-35, ründekoptereid, radareid ja sõjaväe õppelennukeid Jak-130.

Kirby rõhutas, et USA jätkab sanktsioonide kehtestamist neile, kes on seotud Iraani sõjalise varustuse toimetamisega Venemaale kasutamiseks Ukrainas.

Iraan on kinnitanud droonide tarnimist Venemaale, kuid väidab, et seda pole tehtud Ukraina sõja ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles