Tarankovi tapja vabaneb enne tähtaega vanglast (3)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Juri Vorobei.
Juri Vorobei. Foto: Liis Treimann

Ligi kümneks aastaks vangi mõistetud Juri Vorobei, kes tappis 2016. aastal allilmaliidri Nikolai Tarankovi, vabaneb Viru maakohtu tänase otsusega karistuse kandmisest tingimisi enne tähtaega.

Kohtumäärusega määratakse Vorobeile katseaeg kuni 22. septembrini 2026 ning katseajaks allutatakse Vorobei kaheaastasele käitumiskontrollile. Käitumiskontrolli ajal on Vorobei kohustatud järgima kontrollnõudeid.

Kuigi Viru maakohus otsustas kinnipeetava enne tähtaega tingimisi vabastada, siis Viru vangla seda ei toetanud. Riigiprokurör leidis aga, et kinnipeetav osutas süüteo avastamisele aktiivset kaasabi ning kahetses toimepandut puhtsüdamlikult. Ka maakohus leidis, et kinnipeetava ennetähtaegne vabastamine on põhjendatud.

Kohus leidis, et Vorobei on vangistuse jooksul osalenud aktiivselt tööhõives korraga kahel töökohal, läbinud kaks sotsiaalprogrammi, osalenud vestlustes, omandanud riigikeele A1 taseme ning vormistanud endale isikut tõendava dokumendi. Selle põhjal järeldas maakohus, et Vorobei on valmis positiivseteks muutusteks oma elus, alluma kindlale distsipliinile ja suudab suure tõenäosusega hoiduda edaspidisest õigusvastasest käitumisest.

Ennetähtaegse vabanemise korral soovib Vorobei elama asuda lähisugulasele kuuluvasse korterisse koos lähisugulastega. Talle on garanteeritud töökoht, kus ta juba praegu töötab.

Kuna Vorobei tutvusringkond on enamasti kuritegeliku taustaga, siis möönas maakohus, et kriminaalne tutvusringkond suurendab küll uue kuriteo toimepanemise riski, kuid seda on võimalik vähendada elektroonilise valve kohaldamisega. 

Maakohus usub kinnipeetava väidetesse, et ta on saanud aru oma vigadest ja soovib edaspidise elu elada seaduskuulekalt. Samuti nõustub maakohus kaitsja argumentatsiooniga selles, et kinnipeetava karistuse eesmärgid on täidetud ja teda ei saa enam ohtlikuks pidada.

Kohtumäärus ei ole jõustunud.

Vorobei mõisteti esialgu ligi kümneks aastaks trellide taha

Nikolai Tarankovi mõrvapaik Saunjas Läänemaal 2016. aastal.
Nikolai Tarankovi mõrvapaik Saunjas Läänemaal 2016. aastal. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Juri Vorobei tulistas allilmaliidri Nikolai Tarankovi surnuks 2016. aasta septembris Läänemaal Saunja külas tekkinud tülis. Peavigastusega surnukeha leiti metsa alla kõrvalisse kohta pargitud autost.

Kohus mõistis Vorobei süüdi Tarankovi ettekavatsetud tapmises ning tulirelva ja tulirelva öösihiku ebaseaduslikus käitlemises. Pärnu maakohus mõistis toona Vorobeile karistuseks üheksa aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse. Vorobei tunnistas kohtus täielikult enda süüd.

Süüdistuse kohaselt läks Vorobei 13. septembri varahommikul Saunja külla, et lahendada konflikt, mis tekkis Tarankoviga 2016. aasta esimeses pooles. Tarankov olevat andnud Vorobeile märku, et konflikti tõttu ei lase ta tal enam elada. Seetõttu otsustas Vorobei minna konflikti Saunja külla lahendama, valmistudes selleks, et see võib päädida vägivallaga.

Tüli lahendada ei suudetud ja Vorobei tulistas Tarankovi seitsmel korral ülakehasse ja pähe. Esialgu lahkus ta sündmuskohalt, kuid märkas, et tema müts oli sinna jäänud. Vorobei sõitis tagasi ja leidis mütsi üles. Samas otsustas ta Tarankovi surnukeha tõsta viimasele kuuluvasse Toyota Land Cruiserisse ja sõitis sellega veidi eemale varju.

Kuna sel hetkel tulid lähedusse teised kalamehed, siis ootas ta mõnda aega varjus ning põgenes seejärel Tallinna. Tee peal peitis ta ära püstoli, mille kaevas Läänemaal maa sisse. Tallinnas viskas ta seljast verepritsmetega määrdunud riided.

Korrakaitsjad pidasid Vorobei kahtlustatuna tapmises kinni 22. septembril Tallinnas ning prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal ta vahistati.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles