Reitingud: Reformierakond on taas toetust kasvatama asunud (18)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Virginia Mayo

Erakondade reitingutabelis liidrikohal olev Reformierakond on taas oma edumaad kasvatama asunud, nende koalitsioonikaaslase Eesti 200 toetus aga on jätkuvalt kukkumas.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös valmiva iganädalase küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 27,4 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 23 protsenti ja Keskerakonda 15,6 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal olev Reformierakond on liikunud kaks kuud tõusvas trendis ning selle aja jooksul on peaministripartei toetus tõusnud 3,9 protsendipunkti võrra.

Esikolmikule järgnevad Isamaa 10,5, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 9,8 ning Eesti 200 8,3 protsendiga. Isamaa toetus on viimase viie nädalaga tõusnud 3,2 protsendipunkti võrra. Sotside toetus on stabiliseerunud 10 protsendi lähedal. Eesti 200 toetus on jätkuvalt langustrendis ning viimase kolme kuuga on see langenud 7,5 protsendipunkti võrra

Koalitsioonierakondi toetab kokku 45,5 protsenti ning opositsioonierakondi 49,1 protsenti vastajatest.

Tegemist on viimase nelja nädala koondtulemustega, kuid kui vaadata viimase nädala tulemusi, on Reformierakonna seis veelgi parem, seevastu Eesti 200 oma veelgi halvem.

Vaid viimase nädala tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 29,3 protsenti, EKRE-t 24,2 protsenti ning Keskerakonda 16,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Esikolmikule järgnevad Isamaa 10, SDE 9,2 ning Eesti 200 vaid 5,9 protsendiga.

Tartu ülikooli teaduri Martin Mölderi sõnul on värsketest toetusnumbritest näha, et Reformierakonna reiting jätkab kindlalt kasvutrendis. «Viimastel nädalatel on suurenenud nii nende suhteline toetus kui ka toetajate absoluutarv. Seega jäi suures plaanis nende tagasilöök pärast uue valitsuse moodustamist vägagi üürikeseks ning oravate madalseis kestis tegelikult kuni mai lõpuni,» ütles Mölder.

Umbes samal ajal sai aga alguse Eesti 200 toetuse kiire langus, mis kestab kuni praeguseni. Mölderi sõnul aitab see ilmselt ka märkimisväärses osas seletada Reformierakonna toetuse praegust kosumist.

«Eesti 200 toetajate absoluutarv hakkas langema mai alguses ning esmalt toimus see paralleelselt eelistuseta valijate osakaalu kasvuga. Viimane aga peagi peatus ning Eesti 200 toetuse jätkuva languse taustal hakkas kasvama Reformierakonna toetajate absoluutarv. See annab alust oletada, et teatud osa Eesti 200 toetajatest leidsid oma tee Reformierakonna toetajate sekka. Eesti 200 toetus on hetkel jätkuvalt languses ning ei näita stabiliseerumise märke,» ütles Mölder.

Kuigi EKRE suhteline toetus on alates mai lõpus olnud languses, on nende toetajate absoluutarv Mölderi sõnul tegelikult olnud viimased paar kuud vägagi stabiilne. «Pärast valimisi õnnestus neil tagasi oma selja taha saada terve hulk valijaid, kelle eelistus oli valimiskampaania ajal alla surutud, kuid kes nüüd on uuesti leidnud tee EKRE toetajate ridadesse,» lisas Mölder.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles