Tallinna vanalinnas algavad Keskaja Päevad

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Tallinna Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus muutuvad neljal päeval õitsvaks hansalinnaks. 

Kohal on parimad käsitöömeistrid, muusikud ja rändnäitlejad, rüütliisandad ja toimekad emandad, kes näitavad oma parimaid oskusi. Toimuvad ringkäigud ja üllatusi on kogu perele.

6. juulil kell 17.30 saab hakatuse Keskaja Päevade avarongkäik Viru väravate juurest ja seejärel toimub avatseremoonia Raekoja platsil, millele omakorda järgneb vaatemäng «Päikesest ja kuust». 

Slackline´i maailmameister Tauri Vahesaar laskub inglina taevast, äratades päikese ja kuu ning maa peal segunevad tantsusammud ja elav tuli ühtseks meeliköitvaks vaatemänguks.

Keskaja päevade südameks on meistrite turg Raekoja platsil, Kullasepa ja Harju tänaval. Lisaks ostule-müügile on huvilistel võimalus ka jälgida meistrite tegemisi ja ise kätt proovida. Kohal on rookrooni tegija, kangatrükkalid, kalligraafid, keraamikud ja paljud teised.

Raekoja platsi laval toimub ajastukohane eeskava. Kuulata ja vaadata saab lustilisi rändnäitlejaid, meeltkosutavaid muusikuid, tantsijaid ja lauljaid. Kaugemat muusikalist külakosti pakub ansambel Tabulatura Ungarist.

Keskaja külast ja Niguliste kiriku esisel platsilt leiab meistrikodasid, kus saab tutvuda arhailiste käsitöötehnikatega. Külas töötavad paadimeistrid, sepad, lontmaakrid, ehtesepad, parkalid, kangakudujad, ketrajad, paelapunujad, nõelujad, seebimeistrid ja taimetargad. Kivide kirjamist ja puidutööd juhendavad meie parimad meistrid. Niguliste mäe lastealal saab õppida rüütlikombeid ning osaleda mõõgavõitluses ja osavusmängudes. Avatud on viburada.

Laupäeval, 9. juulil kella 12–16 leiab aset rüütliturniir, kus tõsised ajaloolise mõõgavõitluse entusiastid endi seast parimad välja selgitavad. Mõõgasulaseid on saabumas nii Soomest ja Lätist kui ka loomulikult Eestist. Võistluse eestvedaja on ajaloolise võitluse klubi Nordburg.

Kui päike hakkab juba madalamale vajuma, nii kella kuue paiku õhtul, pannakse Niguliste käsitööliste külas püsti keskaegset mekki piduõhtu. Pillilood löövad lahti kaugelt Ungarimaalt kohale tulnud muusikud ansamblist Tabulatura, eksootilisemat tantsu õpetavad pidulistele Müstika tantsijad ja lõunamaine trummar Chronis Taxidis. Julgemad saavad rammu katsuda rüütlite ja mõõgameestega. Lastele on puust mõõgad ja kappavad puuhobused. Mänge ja mõõduvõtmist, lõbu ja lusti on kuni üheksanda õhtutunnini. Kõhule pakub rammusat leent ja lihtsamat keelekastet Olde Hansa kõrtsimoor.

Kõigil neljal päeval toimub ka ajaloo- ja linnamatkade rikkalik programm, mil kõnnitakse mööda vanalinna koos teadjamate isandate ja emandatega. Sisse saab astuda meistrite töökodadesse, vanasse kaupmehemajja või sepikotta. Uksed on avanud Tallinna raekoda, Raeapteek ja Niguliste kirik ning näitusele kutsub Suurgildi hoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles