Yana Toom kohtus Venemaal Eestist välja saadetud kremlimeelse aktivistiga (11)

Rus.Postimees
Copy
Yana Toom ja Zoja Paljamar
Yana Toom ja Zoja Paljamar Foto: Yana Toomi ühismeediakonto

Eurparlamendi saadik Yana Toom (KE) väisas hiljuti Venemaad, kus kohtus Eestist välja saadetud kremlimeelse aktivisti Zoja Paljamariga, vahendab Rus.Postimees. ERR-ile ütles Toom, et käis oma õel Venemaal külas.

«Olukord on keeruline, aga inimestel on perekondlikud suhted, inimestel on elu, inimestel on probleemid, mida tuleb vahest lahendada. Ja selleks peab vahest kokku saama. Võib-olla ka Põhja-Koreas on mõnel sugulane,» ütles Toom rahvusringhäälingule, selgitades, et saabus Venemaale hommikul ja lahkus sama päeva õhtul.

«Ma arvan, et eriti tänasel ajal Eesti poliitikud ja Euroopa parlamendi saadikud ei peaks praegu Venemaal käima,» kommenteeris ERR-i uudistesaates «Aktuaalne kaamera» Toomi käitumist Keskerakonna esimees Jüri Ratas.

Toom jagas ühismeedias, et lisaks kauaaegse sõbranna külastamisele kohtus ta Peterburis ka Eestist välja saadetud aktivisti Zoja Paljamariga, viies talle muuhulgas tolle elukaaslase saadetud koti vajalike asjade ja ravimitega. 

Toomi sõnul jagas Paljamar infot oma tervisliku seisundi kohta: «Ja nüüd ma tean, millised kroonilised haigused Zojal on, kust puue tuleb ja mis päevale operatsioon oli määratud. Eestis,» ütles Toom, märkides, et ei tea endiselt, kuidas tagada naisele Venemaal meditsiiniline abi. Tema väitel kasutaksid Eesti võimud Paljamari pöördumist Vene võimude poole tõendina näitamaks naise sidemeid Vene võimudega ning ta tembeldatakse putinistiks.

Europarlamendi saadik märkis, et Palamar tahaks Eestisse naasta: «... Zoja kannatab. Paanikahooge ravib teega, astmat veel järele jäänud ravimitega, mis olid Eestist ostetud. Operatsioonist püüab mitte mõelda. Selle eest mõtleb kogu aeg kohtule. Ja tahab väga koju.»

Juuni alguses tühistas politsei- ja piirivalveamet kaitsepolitsei ettepanekul kremlimeelse tegevusega julgeolekuorganite tähelepanu pälvinud Zoja Paljamari elamisloa ja keelas naisel kümneks aastaks Schengeni tsooni siseneda.

«Koostöö Venemaa Föderatsiooni mõjutustegevuse võrgustiku liikmetega ning lõhestuspoliitika elluviimine toob endaga kaasa tõsised tagajärjed. Ennetamaks sellisest tegevusest lähtuvat ohtu ja tõkestamaks tulevikus võimalikke süütegusid, tühistas politsei- ja piirivalveamet täna 8. juunil 2023 Kaitsepolitsei ettepanekul Zoja Paljamari Eesti elamisloa ning talle kehtestati kümneks aastaks Schengenisse sisenemise keeld,» teatas kaitsepolitseiamet pressiteate vahendusel. «Kodakondsusetu Paljamar viibib hetkel Venemaa Föderatsioonis.»

«Surematu Polgu» marss Tallinnas 2018. aastal. Zoja Paljamar (vasakul).
«Surematu Polgu» marss Tallinnas 2018. aastal. Zoja Paljamar (vasakul). Foto: Eero Vabamägi/Postimees
Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles