Endised sõjaväejuhid avalikus kirjas: Ukrainast peab saama NATO liige (2)

Postimees
Copy
NATO juht Jens Stoltenberg ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverentsil tänavu aprillis Kiievis
NATO juht Jens Stoltenberg ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverentsil tänavu aprillis Kiievis Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi liige ja endine kaitseväe juhataja kindral Riho Terras (Isamaa) kutsub avalikus kirjas koos Läti, Leedu, Poola ja USA endiste sõjaväejuhtidega üles andma Ukrainale konkreetne teekaart NATOga liitumiseks.

NATO riikide juhtidele ja valitsustele suunatud avalikus kirjas rõhutatakse, et NATO riigid peavad austama 2008. aastal Bukarestis antud lubadust Ukraina liitumise kohta.

«Ukraina on näidanud tahet ja pühendumust enda iseseisvuse ja teiste Euroopa riikide julgeoleku tagamiseks. Ukraina on näidanud, et seisab demokraatike põhimõtete ja väärtuste eest ning tõestanud end NATO usaldusväärse partneri ja liitlasena, vaatamata Venemaa lausalisele sõjategevusele, sõjakuritegudele ning rahvusvahelise õiguse rikkumisele,» seisab pöördumises.

«NATO peab võtma Ukraina enda täieõiguslikuks liikmeks. See on ainuke viis, kuidas tagada rahu Euroopas ning seista vastu Venemaa agressioonile,» rõhutavad allakirjutanud.

Pöördumisele on alla kirjutanud Terras, Poola endine kaitseväe juhataja kindral Mieczysław Gocuł, Läti endine kaitseväe juhataja kindralleitnant Raimonds Graube, Leedu endine kaitseväe juhataja kindralleitnant Vytautas Jonas Žukas, endine USA Euroopa vägede ülem kindralleitnant Ben Hodges ja endine USA Euroopa erivägede ülem kindralmajor Michael S. Repass.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles