Biden saabus Suurbritanniasse kohtumisele peaministri ja kuningaga

Copy
President Joe Biden Stanstedi saabumas.
President Joe Biden Stanstedi saabumas. Foto: Susan Walsh/SCANPIX

USA president Joe Biden maandus pühapäeval Suurbritannias, kus riigipea võtavad vastu Ühendkuningriigi peaminister Rishi Sunak ja kuningas Charles III, teatasid meediakanalid.

Presidendi lennuk Air Force One maandus Londonist põhja pool asuvas Stanstedi lennujaamas, teatas AFP ajakirjanik esmaspäeval toimuvate kohtumiste eel.

Esmaspäeval kohtub Biden Suurbritannia monarhiga Windsori lossis.

«Kõnelustel keskendutakse eeldatavasti keskkonnaküsimustele,» teatas Valge Maja.

Biden kohtub ühtlasi peaminister Sunakiga tema ametiruumides Downing Street 10, kellega arutatakse muu hulgas eeldatavasti vastuoluliste kobarpommide teemat.

Sarnaselt Saksamaale ei toetanud ka Hispaania ja Suurbritannia USA otsust varustada Ukrainat kobarmoonaga, et aidata läbi murda Venemaa kaitseliinidest, kirjutas laupäeval uudisteagentuur UNIAN.

Briti peaminister Rishi Sunak rõhutas, et ta ei toeta kobarpommide kasutamist ja tuletas meelde, et Suurbritannia on allkirjastanud nende keelustamise konventsiooni.

Bideni Euroopa reisi põhiosa moodustab teisipäeval ja kolmapäeval Leedu pealinnas Vilniuses toimuv NATO tippkohtumine, kus lääneliitlased arutavad Ukraina abistamist võitluses Venemaa okupatsioonivägede vastu.

Neljapäeval osaleb Biden Helsingis Põhjamaade ja USA tippkohtumisel, mida võõrustab Soome riigipea Sauli Niinistö.

Biden ütles enne reisileminekut, et Ukraina NATO liikmelisus ei saa teostuda enne, kui sõda on läbi.

Biden sõnas uudistekanali CNN pühapäeval avaldatud intervjuus, et Ukraina praegu NATO sõjalisse liitu võtmine tähendaks seda, et allianss oleks sõjas Venemaaga.

NATO kollektiivkaitse artikkel 5 ütleb, et rünnakut ühe liikme vastu peetakse rünnakuks kõigi vastu.

«Loodan siiski, et sõjalise alliansi juhid näitavad Ukrainale ratsionaalse tee NATO sõjalisse liitu pääsemiseks,» lisas Biden.

«On ka muid tingimusi, mis tuleb seejuures täita, mille seas demokratiseerimine,» lisas Biden.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas pühapäeval, et loodab parimale võimalikule tulemusele eelseisvalt NATO tippkohtumiselt, kus Kiiev tahab selget signaali, et võib ühel päeval alliansiga liituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles