Eesti keskendub maailmakoristuspäeval Läänemere tervisele

BNS
Copy
21.05.2019. Tallinn. 
Läänemeri, meri, loojang, vesi, merevesi. 

In the picture Baltic Sea, sea, sunset, water, sea water.
FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES
21.05.2019. Tallinn. Läänemeri, meri, loojang, vesi, merevesi. In the picture Baltic Sea, sea, sunset, water, sea water. FOTO: EERO VABAMÄGI/POSTIMEES Foto: Eero Vabamägi

Eesti Maailmakoristuspäeva eesmärk tänavu suvel ja sügisel on juhtida veelgi enam tähelepanu Läänemere tervislikule seisundile ning tõsta inimeste teadlikkust sellest, et tegemist on ühe saastunuma merega maailmas.

Läänemere muudab haavatavaks eelkõige tõsiasi, et vesi vahetub Taani väinade kaudu väga aeglaselt ja jõed kannavad merre ohtralt inimtegevusega seotud kahjulikke aineid, olgu selleks siis väetiste jäägid põllumajandusest, ravimite jäägid kodudest, mikroplast rõivaste pesemisest või muu puhastamata heitvesi. Lisaks kantakse Läänemerre jõgede kaudu saasteaineid ja prügi.

«Läänemeri on ilmselt suurema osa eestlaste jaoks üks väga oluline veekogu ning meie kodurandade prügireostus ja Läänemere ökosüsteemi seisund üleüldisemalt valmistab tõsist muret. Peamiseks probleemiks randades on suitsukonid ja kõikvõimalikud plastpakendid ning merre jõudva prügi koguse hulk. Eesti inimeste teadlikkuse kasvatamine on meie missioon ja peamine eesmärk,» ütles Eesti Maailmakoristuspäeva eestvedaja Elike Saviorg.

Kui maailmakoristuspäev toimub tänavu 16. septembril, siis Põhja-Tallinnas alustati Eesti Maailmakoristuse eestvedamisel rannakoristusi juba juuni keskpaigast. «Kutsume kõiki inimesi appi, et ühiselt Läänemere rannik prügist puhtaks kraamida ning anda oma panus merekeskkonna parandamisse. Samuti ootame kaasa lööma ettevõtteid – rannakoristus on üks suurepärane võimalus parandada tiimide koostööoskusi,» innustas Saviorg kõiki koristustel osalema.

Järgmine suvine rannakoristus Põhja-Tallinnas toimub kolmapäeval kell 18 Pikakaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles