Venemaa süüdistas taas Eestit ja Lätit natside ülistamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Viimasel nädalal sagenenud Venemaa süüdistused Balti riikide vastu said jätku teisipäeval, kui Venemaa asevälisminister Aleksandr Gruško süüdistas välisriikide suursaadikutega kohtudes Eestit ja Lätit natsismi heroiseerimises, teatas Interfax.

Gruško esines süüdistustega teisipäeval kohtumisel Euroopa Liidu, Lõuna-Kaukaasia ja Kesk-Aasia riikide suursaadikutega kohtudes.

«Rahvusvaheliste kohustuste täitmise kontekstis on teravalt tõusnud küsimus kodakondsuseta inimeste õiguste rikkumistest Lätis ja Eestis,» ütles Gruško ja lisas, et lubamatud on katsed ülistada natse ja nende käsilasi.

Venemaa süüdistused Eesti ja Läti aadressil sagenesid eelmisel nädalal enne Lätis reedel, 16. märtsil tähistatud leegionäride päeva.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarset Assamblee (ENPA) Venemaa delegatsiooni asejuht Aleksandr Potšinok teatas reedel, et püüab veenda ENPAt hukka mõistma Teise maailmasõja ajal Relva-SSis teeninud eestlaste ja lätlaste regulaarsed kogunemised.

Vene välisministeerium kritiseeris reedel tearavalt ka Ameerika Ühendriikide Tallinna saatkonna märtsipommitamisele pühendatud avaldust, nimetades seda «ülimalt küüniliseks». «Erilist vastumeelsust ja nördimust tekitab ilukõne, mille kohaselt oli pommitamise eesmärgiks ei midagi vähemat kui «eesti rahva vaimu murdmine» võitluses okupatsiooni vastu, millele USA saatkond Eesti praeguste võimude järel taandab kogu nõukogude perioodi Eesti ajaloos,» seisab reedel Vene välisministeeriumi kodulehel avaldatud teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles