Bideni hinnangul vajavad ukrainlased kõige enam suurtükimürske

BNS
Copy
Ukraina sõjaväelane rindejoonel Siverski linna lähedal.
Ukraina sõjaväelane rindejoonel Siverski linna lähedal. Foto: ANATOLII STEPANOV/Scanpix

Ukraina vajab kõige enam suurtükimürske ja mitte pikamaa ATACMS-rakette avaldas kolmapäeval arvamust USA president Joe Biden.

Väljaande Bloombergi ajakirjanik küsis USA presidendilt enne Vilniusest lahkumist, kas too kaalub selliste rakettide üleviimist Ukrainasse.

«Jah, aga neil on juba ATACMS-i ekvivalent ja kõige enam vajavad nad suurtükimürske. Töötame selle kallal,» vastas Biden.

Ukraina vastupealetungi plaane õõnestab piisava tulejõu puudumine, alates kaasaegsetest hävitajatest kuni suurtükiväe laskemoonani, ütles riigi relvajõudude ülem Valeri Zalužnõi kuu alguses avaldatud intervjuus.

Zalužnõi lausus ajalehele The Washington Post, et on läänest lubatud relvade aeglase tarne pärast pettunud. Kindral kurtis ka, et tal on vaid murdosa suurtükimürskudest, kui võrreldes sellega, mida Venemaa välja tulistab, vahendas The Washington Post.

Zalužnõi sõnul suhtleb pidevalt lääne partneritega, nagu Pentagoni staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Mark Milleyga, kes on tema vajadustest väga teadlikud.

Milley ütles amas artiklis, et Ühendriigid peavad endiselt kõnelusi Ukraina varustamiseks F-16 ja ATACMS-idega, täppisrakettidega, mis võiksid rohkem kui kahekordistada Ukraina vägede tuleulatust.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval NATO tippkohtumisel Vilniuses, et Kiiev ei lepi niiöelda külmutatud konfliktiga sõjas Venemaaga.

«Me tahame tagasi saada meie maid, taastada julgeoleku meie territooriumil. See on võit... Külmutatud konflikt ei ole võit,» sõnas Zelenskõi.

Zelenskõi ütles enne seda, et Kiiev saab hästi aru, kuivõrd lääneriikide sõjaline abi sõltub olukorrast rindel.

Zelenskõi ütles ajakirjanikele, kuidas lääneriikide liidrid kinnitasid talle, et nad aitavad ja toetavad Ukrainat niipalju kui võimalik.

«Teie ja mina peame mõistma, et see kõik sõltub sellest, mis toimub lahingutandril,» ütles president.

Biden sõnas kolmapäeval Vilniuses rõõmustava rahva ees peetud kõnes, et lääs ei hülga Ukrainat võitluses Venemaa sissetungi vastu.

«Me ei löö kõikuma,» lubas president Vilniuse ülikooli õuel.

«President Vladimir Putin ootas NATO murdumist, kuid arvas valesti. Vabaduse kaitsmine ei ole ühe päeva ega aasta töö. See on kutsumus kogu eluks ja läbi kõigi aegade,» rääkis Biden.

Biden oli enne seda kiitnud Ukraina jahmatavat vaprust kohtumisel president Zelenskõiga, kes minetas tippkohtumise eelse frustratsiooni NATO suhtes ning tänas Ühendriike Kiievile antava abi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles