Biden kohtus Vilniuses Tsihhanovskajaga

Copy
Svjatlana Tsihhanovskaja Vilniuses.
Svjatlana Tsihhanovskaja Vilniuses. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/Scanpix

USA President Joe Biden kohtus kolmapäeval Vilniuses NATO tippkohtumisel viibides paguluses elava Valgevene opositsiooniliidri Svjatlana Tsihhanovskaja, teatas Valge Maja.

«Bideni kohtumine Tsihhanovskajaga rõhutas USA jätkuvat pühendumust inimõiguste, sealhulgas sõnavabaduse kaitsmisele ja edendamisele ning vabade ja õiglaste valimiste korraldamisele Valgevenes,» seisis Valge Maja teadaandes.

Tsihhanovskaja teatas kuu alguses, et ta sai anonüümse sõnumi, milles öeldi, et tema vangistatud abikaasa Sjargei Tsihhanovski, kellest naine polnud kuulnud alates märtsist saadik, on surnud.

«Täna sain ma äärmiselt kummalise ja õudustäratava sõnumi. Tundmatu inimene kirjutas, et mu abikaasa Sjargei, on surnud Žodino vanglas,» kirjutas Tsihhanovskaja inglise keeles Twitteris.

«Selle väite kinnituseks pole mingeid tõendeid. See pole esimene kord, kui selliseid kõlakaid on levitatud ja ma ei tea, kuidas seda kommenteerida. Ma pole kuulnud Sjargeist alates 9. märtsist ning advokaate pole lastud tema juurde,» kirjutas ta.

Valgevene on üha autoritaarsemaks muutunud riik, milles pea kolm aastakümmet võimul olnud riigipea Aleksandr Lukašenko režiim on opositsiooni ja sõltumatu meedia maha surunud.

Valgevene inimõigusorganisatsiooni Vjasna kohaselt on riigis enam kui 1500 poliitvangi.

Tsihhanovski kavatses kandideerida Lukašenko vastu 2020. aasta augustis peetud niinimetatud presidendivalimistel, ent ta võeti enne valimispäeva kinni ja pandi vahi alla.

Tema abikaasa Svjatlana, kes toona oli poliitikas uustulnuk, asus tema kohale valimistel ning laiapindselt usutakse, et tegelikult võitis ta valimised veenvalt.

Aastal 2021 mõistis Valgevene režiimi kohus Tsihhanovski pärast kuid kestnud niinimetatud kohtuprotsessi järel süüdi ja määras talle 18-aastase vanglakaristuse rahutuste organiseerimise ja ühiskondliku viha õhutamise eest, selgub riigimeedia andmetest.

Karismaatiline aktivist Tsihhanovski vermis uue solvangu Lukašenko kohta, kui nimetas teda prussakaks ning tema valimiskampaania üks loosungeid oli «Peatage prussakas!».

Tema toetajad vehkisid meeleavaldustel toatuhvlitega, mida kasutatakse sageli putukate tapmiseks.

Tsihhanovskaja kirjutas Facebookis, et tema meelest on anonüümne teade tema mehe surmast režiimi järjekordne katse avaldada survet mitte ainult poliitvangidele, vaid ka nende perekondadele.

«Muretsen Sjargei pärast iga päev. Väga keeruline on elada, kui sa ei tea, kas su abikaasa on surnud või mitte,» kirjutas naine.

Tsihhanovskaja elab praegu eksiilis naaberriigis Leedus ja kodumaa kohus määras talle tagaselja 15-aastase vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles