Veel kuus riiki ühinesid Ukraina julgeolekugarantiide deklaratsiooniga

BNS
Copy
Ukrainlaste soomusmasin riigi idaosas.
Ukrainlaste soomusmasin riigi idaosas. Foto: ANATOLII STEPANOV/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas neljapäeval, et Ukraina tulevaste julgeolekugarantiide deklaratsiooniga on ühinenud veel kuus riiki, vahendas uudisteagentuur UNIAN.

«Meie väga edukas Ukraina julgeolekugarantiide leping teel NATO-sse jätkub kahepoolsete lepingute ettevalmistamisega riikidega. Vilniusest on möödas vaid päev ning maailma seitsme suurima demokraatiaga on liitunud juba kuus riiki, kellega leppisime eile kokku julgeolekugarantiides,» rääkis president õhtuses pöördumises ukrainlastele.

Eelkõige on need Tšehhi, Taani, Holland, Norra, Hispaania ja Rootsi.

Samas avaldas Zelenskõi veendumust, et niiöelda käendajate ring suureneb peagi jõudsalt.

«Ukraina ja USA peavad nimekirja riikidest, kes ühinevad meie ühisdeklaratsiooniga G7 julgeolekugarantiide kohta teel NATO-sse,» ütles riigipea.

«Washingtoni tippkohtumise eelse aja jooksul peame koos oma partneritega läbi töötama kõik, mida Vilniuses arutati ja kujundama uued ühised seisukohad, mida Ukraina ja meie sõdurid kindlasti väärivad,» jätkas Zelenskõi.

Samuti meenutas president, et Vilniuses õnnestus tal kohtuda kõigi G7 liidritega ja paljude NATO partneritega.

«Nüüd on aeg muuta iga selline kohtumine konkreetseks tulemuseks. Meil ​​on Ukraina ja NATO nõukogu ning see formaat peaks mõttekalt toimima. Valmistame ette ettepanekuid oma partneritele. Seal on uued relvastuse, varustuse, lennunduse lepingud ja nüüd me konkretiseerime neid,» jätkas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles