Vene sõjaväeringkondades algas ajakirjaniku sõnul puhastus

BNS
Copy
Ukraina suurtükk Donetski oblastis
Ukraina suurtükk Donetski oblastis Foto: OLEG PETRASYUK / Scanpix

Pärast ersõjafirma Wagneri juhi Jevgeni Prigožini mässukatset Venemaal algas sõjaväeringkondades puhastus, kuid erinevalt Prigožinist ei lange Vene kindralid nii lihtsalt, vahendas reedel uudisteagentuur UNIAN.

Nagu märkis venekeelse väljaande The Insider uudistetoimetaja Timur Olevski telekanali Freedom eetris, võeti Prigožin tööle raha teenima ja nii-öelda musta tööd tegema. Prigožini kõrvaldamisega on seotud ka probleem, et siis tuleb tema varad kellelegi teisele üle anda.

Ajakirjaniku sõnul annab Putin mõista, et Prigožin on erijuhus ja kõiki teisi vastuhakkajaid karistatakse teisiti. Sellest annab tunnistust Vene sõjaväeülemate puudumine avalikus ruumis.

«Prigožini projekt on eriline. Täiesti õige on teda kutsuda projektiks. Prigožin on Putini teenistuses sadist. Tunnustatud, legitiimne ja täidab täpselt seda funktsiooni, milleks ta palgati – olla sadist ja teenida mustade operatsioonide eest musta raha,» rääkis ajakirjanik.

Samas märkis Olevski, et hoolimata isolatsioonist pole Vene kindralitega midagi tõsist juhtunud.

«Ajaleht Wall Street Journal avaldas täna oma allikatele viidates andmed, et vähemalt 10 inimest on (viisakalt öeldes) vangistuses ja 15 inimest on ametist kõrvaldatud. See arv on esmapilgul usutav, sest mis on väga oluline – sõjaväes on inimesed, kes tunnevad isiklikult neid, kellega on kadunud ja kellega ei saada ühendust ja mõistavad nüüd, et rahulolematuse katse võib niimoodi lõppeda. Kuid pange tähele – konkreetsete inimeste nimesid ei nimetata ja see on natuke piinlik, sest tegelikult peaks sellise tasemega ohvitseride nimed olema kuulda ja nende kadumine peaks olema vägagi märgatav,» seletas ajakirjanik.

Olevski usub, et Putin teeb ​​rüütlikäigu ja mõne aja pärast ilmub teleekraanidele kurb kindral Surovikin, kes vannub Putinile veel sada korda truudust. 

«Selleks et neile, kes arvavad, et ta on mässaja, selgeks teha, et iga mässaja peab meeles pidama, kes on riigis kuningas,» sõnas ajakirjanik.

Venemaal tagandati ametist Ukraina lõunaosas vägesid juhtinud kindral, kes rääkis avalikult probleemidest, millega tema sõdurid silmitsi seisavad.

Juhtum toob välja uued lõhed Vene relvajõudude ladvikus Jegveni Prigožini erasõjafirma mässu järel.

Zaporižžjas sõdiva 58. armee komandör kindralmajor Ivan Popov ütles kolmapäeva õhtul tehtud audiopöördumises oma sõduritele, et ta tagandati pärast kohtumist relvajõudude juhtidega.

Popovi sõnul vihastas ladvikut tema otsekohene sõnavõtt raskuste kohta, millega tema väed silmitsi seisavad, sealhulgas radarite puudumine vaenlase suurtükitule seiramiseks, mis on viinud tohutute ohvriteni Vene armee ridades.

Uudis Popovi tagandamisest tuli päev pärast seda, kui Ukraina raketilöögis oli surma saanud teine Vene okupatsioonivägede kõrge juht, kindralleitnant Oleg Tsokov.

Endine 58. armee komandör, erukindral Andrei Gurulev ütles, et Tsokov hukkus, kui Ukraina andis Suurbritannia tarnitud Storm Shadow rakettidega löögi Berdjanski linnale.

Vene kaitseministeerium ei ole Tsokovi hukkumist kinnitanud.

Vene sõjablogijate sõnul ärritas Popovi sõnavõtt kindralstaabi ülemat Valeri Gerassimovi, kes andis käsu ta tagandada.

Popov rääkis muu hulgas sellest, et tuleks välja vahetada tema sõdurid, kes on juuni algusest Ukraina vastupealetungi tõrjunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles