Avatud talude päeval avab ukse ligi 360 maamajapidamist

BNS
Copy
Avatud talude päev Järvamaal
Avatud talude päev Järvamaal Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Avatud talude päev toimub sel aastal juba üheksandat korda ning laupäeval ja pühapäeval avavad külastajatele uksed ligi 360 talu üle Eesti.

Suurem osa talusid on avatud mõlemal päeval, sellegipoolest ootab 70 talu külalisi vaid pühapäeval – seega tuleb külastajal plaane tehes olla tähelepanelik. Esimest korda osalevaid talusid on tänavu 76.

Hobuseid näeb ligikaudu 25 talus, jaanalinde kolmes ning alpakasid vähemalt seitsmes talus. Kui koerad ja kassid välja jätta, näeb koduloomi ja -linde umbes kolmandikus taludest. Piimatootmist ja piimatooteid – seejuures ka kitsepiimaga seonduvat – saab uudistada ligikaudu 20 kohas. Mesindusega on seotud vähemalt 37 ja iluaiandusega ligikaudu 50 talu.

Permapeenraid võib näha vähemalt 12 aias. Alkoholitootjaid on umbes 25. Kalandusega on seotud kümmekond majapidamist – mitmed neist Võrtsjärve piirkonnas. Puhtalt maaturismile spetsialiseerunud ettevõtteid on üle poolesaja. Kaasa lööb ka mitu muuseumi ja kaks põllumajandusharidust andvat kutseõppeasutust. Seitsmes majapidamises valmistatakse looduskosmeetikat.

Avatud talude päeva avaüritus algab laupäeval kell 10 Iisaka talus ja Kuusalu vallas Uuri külas Lahemaa pärimuskojas. Kohal on regionaalminister Madis Kallas, esinevad Uuri küla noorte folkansambel Uurikad ja Marek Sadam. Osaleda saab töötubades ja ekskursioonidel.

Uuendusena saab sel aastal paljudesse taludesse sõita ka rongiga, sest umbes 50 talu asuvad rongipeatuste läheduses. Kaardi taludega, kuhu saab sõita rongiga, leiab Elroni kodulehelt elron.ee/avatudtaludepaev.

Regionaal- ja põllumajandusministeerium soovitab osalejatel mugavalt riietuda, võtta kaasa sularaha ja hea tuju ning jätta lemmikloomad koju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles