Kuleba sõnul ei ole Kertši sild tsiviilobjekt

BNS
Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ÜRO Julgeolekunõukogu istungil
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ÜRO Julgeolekunõukogu istungil Foto: JUSTIN LANE / Scanpix

Vene sissetungijad kasutavad Kertši silda peamiselt sõjalisel eesmärgil ja seega tuleb seda sellisena käsitleda, ütles Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba esmaspäeval New Yorgis korraldatud pressikonverentsil, mida vahendasid meediakanalid CNN ja UNIAN.

«Miks te arvate, et Kertši sild on tsiviilinfrastruktuur, kui seda kasutatakse peamiselt okupeeritud Krimmi ja Lõuna-Ukrainas sõdiva Vene armee varustamiseks laskemoona, kütuse ja muu sõjalise varustusega, mis on vajalik Ukraina vastu suunatud agressiivse sõja jätkamiseks?» küsis Kuleba.

Minister märkis, et iga sild ei ole juba definitsiooni järgi tsiviilõiguslik.

«Ja see konkreetne sild on esiteks ehitatud ebaseaduslikult. See eksisteerib väljaspool seadust ja me peame seda alati meeles pidama. Ja teiseks kasutatakse seda peamiselt sõjalisel eesmärgil ja me peame seda sellisena käsitlema,» sõnas Kuleba.

Venemaa riikliku terroritõrjekomitee väitel ründas Ukraina ööl vastu esmaspäeva Krimmi silda meredroonidega.

«Kell 3.05 ründas Krimmi silda kaks Ukraina meredrooni. Terrorirünnaku tagajärjel sai kahjustada Krimmi silla teekomponent,» teatas komitee.

Terroritõrjekomitee teatel algatas Venemaa juurdluskomitee selle rünnaku kohta kriminaalasja. Komitee teatel hukkus rünnakus kaks täiskasvanut ja vigastada sai üks laps.

Kertši sild, mis ühendab Venemaad ebaseaduslikult annekteeritud Krimmiga, on tähtis transpordikoridor Ukrainas sõdivate Vene sõdurite varustamisel. Venemaa ehitatud sild hävis osaliselt juba 2022. aasta oktoobris toimunud veokipommirünnakus, milles Moskva süüdistas Ukrainat, kuid mida Kiiev eitas.

«Igasugused ebaseaduslikud struktuurid, mida kasutatakse Vene massimõrvavahendite kohaletoimetamiseks, on vältimatult lühiajalised,» ütles Ukraina presidendi abi Mõhhailo Podoljak sillarünnakule viidates.

Ukraina julgeolekuteenistuse pressiesindaja Artjom Dehtjarenko sõnul avalikustab Kiiev rünnaku üksikasjad pärast võitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles