USA: Venemaa on valmis ründama tsiviillaevu ja süüdistama Ukrainat (2)

Copy
Türgi lipu all sõitev viljalaev TQ Samsunhe
Türgi lipu all sõitev viljalaev TQ Samsunhe Foto: SEDAT SUNA / SCANPIX

Venemaa kaalub rünnakuid Ukrainast vilja vedavate tsiviillaevade vastu Mustal merel ja püüab seejärel süüdistada Ukraina vägesid, ütles kolmapäeval Valge Maja kõrge ametnik.

«Vene sõjavägi võib laiendada oma sihtmärke Ukraina teraviljarajatiste vastu ja rünnata ka tsiviillaevandust,» ütles riikliku julgeolekunõukogu kõneisik Adam Hodge uudisteagentuurile AFP.

Eestkõneleja sõnul põhineb väide luureandmetel.

Hodge rääkis teemal Venemaa värskete drooni- ja raketirünnakute valguses Odessale. Moskva teatas, et sihikule võeti Odessa sõjalised sihtmärgid, kuid Hodge toetas Ukraina süüdistusi, et rünnak hävitas põllumajanduse infrastruktuuri ja 60 000 tonni vilja, mis oli valmis ekspordiks.

Valge Maja ametniku hoiatusel võivad sedalaadi rünnakud nüüd laieneda tsiviillaevadele. Kõneisiku sõnul kavandab Venemaa ühtlasi operatsiooni, et sellised rünnakud näeksid välja nagu Ukraina korraldatud rünnakud.

Hodge tõi välja, et Venemaa avaldas kolmapäeval video, mis näitab, kuidas Venemaa relvajõud avastasid ja hävitasid väidetava Ukraina meremiini.

«Samas viitab meie informatsioon sellele, et Venemaa paigutas Ukraina sadamate lähenemisteedesse täiendavaid meremiine. Usume, et tegemist on koordineeritud jõupingutusega õigustada kõiki rünnakuid tsiviillaevade vastu Mustal merel ja süüdistada nendes rünnakutes Ukrainat,» rääkis Hodge.

Venemaa teatas kolmapäeval ehk paar päeva pärast teraviljaleppest lahkumist, et hakkab käsitlema kõiki Ukraina Musta mere sadamatele lähenevaid kaubalaevu kui võimalikke sõjavarustuse vedajaid.

«Alates 20. juuli 2023 südaööst Moskva aja järgi (21.00 GMT) hakatakse kõiki Ukraina sadamate poole seilavaid laevu käsitlema kui võimalikke sõjavarustuse vedajaid,» teatas Vene kaitseministeerium avalduses.

«Nende laevade lipuriike hakatakse pidama Ukraina konflikti osalisteks Kiievi režiimi poolel,» lisati teadaandes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles