Valitsus ei toetanud EKRE pakutud kahe tooli seaduse muutmist (1)

BNS
Copy
Kaks tooli metsas.
Kaks tooli metsas. Foto: Arvo Meeks

Valitsus ei toetanud neljapäevasel istungil Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) algatatud eelnõu, mille järgi jääb rahvaesindajaks valitud inimene teise esinduskogusse valituks osutumise korral oma eelmisest kohast ilma.

Tegemist on riigikogu liikmete Henn Põlluaasa, Helle-Moonika Helme, Mart Helme ja Jaak Valge algatatud seaduseelnõuga, mille eesmärk on kehtestada mandaatide ühitamatuse põhimõte, mille kohaselt uus omandatud mandaat tühistab eelneva. Inimene, kes on juba valitud rahvaesindajaks, aga kandideerib edukalt veel teisegi esinduskogu liikmeks, jääb oma eelmisest kohast ilma. Näiteks, kui riigikogu liige osutub valituks kohaliku omavalitsuse volikokku, siis riigikogu mandaat tühistub ja vastupidi. Eelnõu kohaselt oleks riigikogu liikmel õigus valida, kumba mandaati ta kasutab.

Justiitsministeerium tegi valitsusele ettepaneku eelnõu mitte toetada. Mandaatide ühitamatuse põhimõte kaotati Eestis 7. juunil 2016 vastu võetud riigikogu liikme staatuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seadusega, see jõustus 2017. aasta oktoobris.

«Riigikogu liige võib täita valla- või linnavolikogu liikme ülesandeid ning selle põhiseaduspärasust hindas ka riigikohus kohtuasjas, mis puudutas kaebust, et vastuvõetud normid on vastuolus põhiseadusest tuleneva kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõigusega ja võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõttega ning riigikogu liikme ameti ja muu riigiameti ühitamatuse põhimõttega. Riigikohus leidis, et põhiseadusega vastuolu ei ole ning jättis taotlused rahuldamata,» märkis justiitsministeerium.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles