Toomas Hendrik Ilves Soome välisministrist: sellist Soome häält olen ma oodanud kogu elu (2)

Postimees
Copy
Soome välisminister Elina Valtonen.
Soome välisminister Elina Valtonen. Foto: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / REUTERS / Scanpix

Soome ajaleht Iltalehti vahendas president Toomas Hendrik Ilvese tunnustust Soome uuele välisministrile Elina Valtosele, Eesti endise riigipea sõnul on ta sellist Soome häält oodanud kogu elu.

Ilves kiitis Soome välisministrit Twitteri postituses tema väljaütlemiste pärast Briti ajalehele Financial Times.

Financial Times kirjutas, et Soome on vastu vaielnud NATO tippkohtumisel kõlanud väidetele, justkui poleks Ukraina toetuse eest läänele piisavalt tänulikkust üles näidanud.

«Me peame läänes mõistma, et see pole loomulikult heategevus, kuna Ukraina võitleb meie eest. Nad võitlevad meie vabaduse ja Euroopa julgeolekuarhitektuuri eest,» ütles Valtonen.

Välisminister ütleb intervjuus, et lääs on jätkuvalt pühendunud Ukraina toetamisele. «Ma ei ütleks, et õhus oleks tunda väsimust. Loodan, et seda ei saa kunagi olema,» lausus Valtonen.

Soome välisminister avaldas veendumust, et Ameerika Ühendriikide toetus Ukrainale jätkub ka siis, kui riigi president peaks järgmisel aastal valimistel vahetuma.

«Tõsi on see, et ka Euroopa peab rohkem ära tegema. Nii kurb kui sõda ka pole, on sellest õpitud. Kõige olulisem see, et me peame Euroopas oma kaitsesse panustama palju-palju rohkem kui varem,» märkis Valtonen.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles