Suri ajaloolane ja poliitik Aadu Must (25. märts 1951 – 20. juuli 2023)

Copy
Aadu Musta jäävad leinama abikaasa Ülle ja neli tütart. 
Aadu Musta jäävad leinama abikaasa Ülle ja neli tütart. Foto: Margus Ansu

Eile lahkus 72-aastasena ajaloolane ja poliitik, endine Tartu linnavolikogu esimees Aadu Must, keda paljud jäävad meenutama kui tarka, arukat ja hea huumorisoonega inimest.

Must oli tunnustatud ajaloolane ja Eesti parimaid Venemaa arhiivide tundjaid, tänu kellele teame palju Siberi eestlaste lugudest. Ta oli ka üks Keskerakonna asutajaid ja riigikogu liige, kus juhtis mitmel korral kultuurikomisjoni. Samuti oli ta ajaloo hõlma vajunud Eesti Rojalistliku Partei üks asutajaid ja tegevliikmeid.

«Esimene asi, mis tema puhul meenub – ta oli arhiivihunt,» lausus ajaloolane, Tartu Ülikooli professor Aigi Rahi Tamm. «Arhiiv oli tema elu kirg ning tal oli õnnelikku kätt, sest arhiivides on palju materjale ning käsi tuleb panna seal õigesse kohta. Tal oli ka uljust käia Siberis ja otsida sealt olulist eestlaste kohta – sellisel kujul ei õnnestu kellelgi seda järele teha. Arhiivimaastiku tunnetamine ja seal ringiliikumine oli talle omane. Nagu ka tema lõputud lood, sest ega alla neljakümne viie minuti ta ühtegi neist ei rääkinud!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles