Alžeeria: Iisraeli toetus Marokole Lääne-Sahara osas on illegaalne

Copy
Polisario Rinde sõdurid Aousseredi laagris Alžeerias.
Polisario Rinde sõdurid Aousseredi laagris Alžeerias. Foto: Guidoum Fateh/Scanpix

Alžeeria mõistis neljapäeval hukka Iisraeli toetuse Maroko väidetavale suveräänsusele vaidlusaluses Lääne-Sahara piirkonnas ja nimetas seda muu hulgas rahvusvahelise õiguse räigeks rikkumiseks.

Lääne-Sahara konflikt paneb Maroko vastanduma Alžeeria toetatud liikumise Polisario Rinde separatistidega.

Esmaspäeval teatas Rabati kuninglik valitsuskabinet, et Iisrael otsustas tunnustada Maroko suveräänsust mineraaliderikka kõrbepiirkonna üle.

«Otsus kujutab rahvusvahelise õiguse, ÜRO Julgeolekunõukogu otsuste ja ÜRO Peaassamblee resolutsioonide räiget rikkumist Lääne-Sahara küsimuses,» ütles Alžeeria välisministeerium avalduses.

«See näitab kokkulepet okupantide poliitika ja nende kaasosaluse vahel rahvusvahelise õiguse rikkumises ning riivab Palestiina rahva seaduslikku õigust luua oma iseseisev riik ja Lääne-Sahara rahva enesemääramisõigust,» lisati teadaandes.

Iisrael kinnitas hiljem Rabati informatsiooni.

«Peaminister Benjamin Netanyahu teade tugevdab riikide ja rahvaste vahelisi suhteid ning jätkuvat koostööd rahu ja piirkondliku stabiilsuse suurendamiseks,» ütles Iisraeli välisminister Eli Cohen.

Lääne-Sahara vaidlus pärineb 1975. aastast, mil koloniaalvalitseja Hispaania territooriumilt taganes ja vallandus 15-aastane sõda Maroko ja territooriumil iseseisvust taotleva liikumise Polisario Rinde vahel.

Rabat kontrollib peaaegu 80 protsenti Lääne-Saharast ja näeb kogu piirkonda oma suveräänse territooriumina. Maroko normaliseeris suhted Iisraeliga 2020. aasta detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles