Ametnikud on sunnitud hiigelpettuse kahtlust uurima (8)

Ülle Harju
, ajakirjanik
Copy
Kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets ja keskkonnameti direktori asetäitja Olav Avarsalu. 
Kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets ja keskkonnameti direktori asetäitja Olav Avarsalu. Foto: Postimehe kollaaž

Keskkonnaamet ei soovinud senini Eestisse toodavate kahtlaste metsaistikute päritolu selgitada, kuid Postimehe artikli ja kliimaministeeriumi uue kantsleri küsimuste peale saatis päringu Saksamaale.

Oleme sellesisulise infopäringu Saksamaale ministeeriumile juba 17. juulil välja saatnud, vastust veel ei ole, kinnitas keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Olav Etverk.

«Sisejuurdlust ei ole plaanis alustada,» lisas avalike suhete peaspetsialist Indrek Hirs. Peadirektor Rainer Vakra on puhkusel ning see selgub hiljem, kas ta nõustub oma asetäitja Olav Avarsalu otsusega Olav Etverki ja metsauuenduse peaspetsialisti Eda Tetlovi tegevuse motiive mitte uurida.

Postimees kirjutas möödunud nädalal, et erametsaomanikud on ostnud riigi toel heauskselt – väidetavalt Eesti seemnest – kasvatatud puuistikuid palgimetsa kasvatamiseks. Kui need on tegelikult olnud lõunast pärit seemned, kasvab neist Eestis jändrik võsa ja kahju ulatub sadade miljonite eurodeni.

Keskkonnaamet tunnistas, et taimede päritolu tõepärasus põhineb sisuliselt ainult taimi importiva Systemseparation Ltd enda teatistel. Kui ettevõte Lüdemann Pflanzen oleks tõesti Saksamaalt Eestisse saatnud Eesti seemnetest kasvatatud metsataimi, peaks ta olema esitanud vastavad teatised Alam-Saksi liidumaa regionaalarengu, toidu-, põllumajandus- ja tarbijakaitse ministeeriumile. Euroopa Komisjoni määrus kohustab ministeeriumi omakorda esitama samasisulised teatised Eesti keskkonnaametile.

Nimetatud keskkonnaameti juhtivametnikud teadsid oluliste euroteatiste puudumisest juba eelmisel aastal, kuid lubasid kahtlast istikuäri jätkata.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles