Jaak Valge tunnistas: jah, aitasin Eesti NSV lippu heisanud mehel redelit tassida (95)

Copy

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) poliitik ja riigikogu liige Jaak Valge tunnistas Postimehele, et tema oli laupäeva varahommikul Tallinnas kirjanike maja seinale Eesti NSV lipu heiskamise juures.

Valge ütles Postimehele, et ta oli täna hommikul Tallinna vanalinnas, kui temalt palus abi üks temale tundmatu mees. Valge sõnul oli ta nõus aitama ja aitas mehel redelit tassida.

«Kõndisin öösel rahulikult mööda Tallinna vanalinna, kui tuli üks kodanik ja palus abi redeli kandmisel. Seda abi mina omakasupüüdmatult ka osutasin,» ütles Valge Postimehele.

Ta täpsustas, et tema lipuheiskamisel ei osalenud, vaid aitas tundmatul mehel lihtsalt redelit tassida. Kes see mees oli, seda Valge ei tea. Ta oskas vaid lisada, et mees rääkis eesti keeles. «Ma pole oma elus kordagi Eesti NSV lippu heisanud, küll aga olen neid maha võtnud,» rääkis Valge.

Kuidas lipp maha võeti, seda Valge enda sõnul ei tea, kuna tema läks pärast varahommikul aset leidnud vahejuhtumit koju.

Lipuheiskamise aktsiooni Jaak Valge hukka ei mõista, kuna sellel on tema hinnangul tugev sümboli väärtus.

«Kui seal seina peal on Juhan Smuuli bareljeef, siis mulle tundub et Eesti NSV lipu heiskamine sinna kõrvale oli asjakohane,» lausus ta.

Lipuheiskamise tähendusest Valge võõra mehega pikalt filosofeerima ei hakanud. «Meie omavaheline jutt oli puhtalt praktiline, rääkisime, kuidas tuleb redelit hoida ja sellest, mida teha, et keegi segama ei tuleks,» lausus Valge.

Mida Valge varasel hommikutunnil vanalinnas tegi, seda ta ei soovi avalikkusele kommenteerida.

Kui politsei temaga ühendust võtab, on Valge valmis selgitusi jagama. «Kui politsei mind kutsub, siis ma lähen. Ma austan ja aktsepteerin Eesti politseid ning tema tegevust. Ainult ma ei tea, mida mulle süüks võidakse panna, kuna tegemist ei ole Eesti Vabariiki okupeerinud riigi sümboliga. Eesti NSV ei ole Eesti Vabariiki okupeerinud,» lausus Valge.

Politsei palus täna õhtul abi laupäeva varahommikul Tallinnas Harju tänav 1 asuva kirjanike maja seinale kirjanik Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale Eesti NSV lipu heisanud meeste tuvastamiseks. Mehed panid laupäeva varahommikul kell 5.03 Tallinnas Harju tn 1 hoone külge Eesti NSV lipu. Kell 9.29 võeti lipp maha.

PPA pressiesindaja ütles täna õhtul Postimehele, et juhtunuga seoses on alustatud menetlust keelatud sümboolikat puudutava karistusseadustiku sätte alusel. Pressiesindaja sõnul võeti täna Jaak Valgega ühendust ja lepiti kokku, et ta läheb augustis PPA-sse juhtunu kohta ütlusi andma. Teise aktsioonis osalenud mehe kohta ootab politsei aga jätkuvalt infot.

Juhan Smuuli bareljeef Tallinna vanalinnas kirjanike maja küljes küttis kirgi tänavu kevadel, kui mitu kirjanikku tõstatas küsimuse bareljeefi mahavõtmisest. Bareljeefi vastu võttis kõige teravamalt sõna kirjanik ja Sõpruse Puiesteest tuntud muusik Mait Vaik, kes mõtleb Smuulist kui oma kolleege represseerinud stalinistist.

21. aprillil toimus eestseisus ning seal hääletas enamik liidu liikmetest bareljeefi eemaldamise vastu. Küll aga otsustas eestseisus lisada bareljeefi juurde QR-koodiga sildi, milles on Smuuli loo tumedam pool lahti kirjutatud.

1922. aastal Muhus sündinud Juhan Smuul oli proosakirjanik ja ühiskonnategelane. Smuul kirjutas 30 loomeaasta jooksul nii proosat, poeesiat kui ka draamakirjandust. Kirjanik suri 1971. aastal.

Kommentaarid (95)
Copy
Tagasi üles