Tiit Aleksejev ENSV lipu heiskamisest: kui keegi tahab meelt avaldada, siis on tal selleks vabadus ja õigus (9)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Politsei palub abi fotodel kujutatud meeste tuvastamiseks.
Politsei palub abi fotodel kujutatud meeste tuvastamiseks. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Kuigi kirjanike liidu maja seinal oleva Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale heisati täna Eesti NSV lipp, ei ole praegu kavas bareljeefi suhtes meetmeid rakendada. Küll aga on ettevalmistamisel täiendav infotahvel, ütles Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev.

Smuuli bareljeef sattus laupäeval taas avalikkuse tähelepanu keskmesse, kuna varahommikul heisati Tallinna vanalinnas skulptuurteose kõrvale Eesti NSV lipp. Hiljem selgus, et üks aktsioonis osalenutest on riigikogu EKRE fraktsiooni liige Jaak Valge. Juhtunuga seoses alustas politsei menetlust keelatud sümboolikat puudutava karistusseadustiku sätte alusel.

Tiit Aleksejev juhtunus erilist probleemi ei näe. Kui kavandatav lisatahvel välja arvata, ei ole tema sõnul kirjanike liidul praegu bareljeefi suhtes mingeid meetmeid kavas rakendada.

«Vandalismiakti seal sellisel kujul aset ei lednud, aga me peame eestseisusega natuke aru pidama, mis seal ette võtta,» ütles Aleksejev laupäeva õhtul Postimehele. Veidi hiljem teatas ta liidu eestseisuse otsusele viidates, et kui tegemist on seaduserikkumisega, siis tehakse politseile vastav avaldus.

«Me ei saa ju sinna ööpäevaringset valvet panna. Kui inimesed tahavad oma meelt avaldada, siis on neil selleks vabadus ja õigus,» selgitas Aleksejev.

Smuuli bareljeef küttis kirgi tänavu kevadel, kui mitu kirjanikku tõstatas küsimuse bareljeefi mahavõtmisest. Bareljeefi vastu võttis kõige teravamalt sõna kirjanik ja Sõpruse Puiesteest tuntud muusik Mait Vaik, kes mõtleb Smuulist kui oma kolleege represseerinud stalinistist.

21. aprillil toimus eestseisus ning seal hääletas enamik liidu liikmetest bareljeefi eemaldamise vastu. Küll aga otsustas eestseisus lisada bareljeefi juurde QR-koodiga sildi, milles on Smuuli loo tumedam pool lahti kirjutatud.

Tiit Aleksejevi sõnul on täiendava sildi eskiis valmis ning ootab hinnapakkumist ja ametkondade heakskiitu.

Samas Aleksejev ei välista, et järgmisel kirjanike liidu üldkogul võidakse Smuuli bareljeefi küsimus taas hääletusele panna.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles