Hispaania konservatiivide liidri sõnul proovib ta moodustada valitsust (1)

Copy
Alberto Núñez Feijóo.
Alberto Núñez Feijóo. Foto: M. Dylan/Scanpix

Hispaania konservatiivse Rahvapartei (PP) juht teatas ööl vastu esmaspäeva, et üritab moodustada valitsust pärast seda, kui erakond võitis pühapäevastel üldvalimistel enim kohti, kuid ei saavutanud parlamendienamust.

«Enim kohti saanud partei kandidaadina usun, et minu kohus on püüda moodustada valitsus,» ütles Alberto Núñez Feijóo Madridis PP peakorteri juurde kogunenud toetajatele.

Hispaanias hääletati pühapäeval ennetähtaegsetel üldvalimistel, kus Rahvapartei edestas peaminister Pedro Sáncheze sotsialiste, kuid parlamendienamust ei saavutanud.

Kui kokku oli loetud enam kui 99,5 protsenti häältest, siis oli PP saanud parlamendis 136 kohta. Ametist lahkuvat valitsust juhtiv sotsiaaldemokraatlik PSOE saaks parlamenti 122 saadikut.

Paremäärmuslaste parteil Voxil oli 31 kohta ja vasakradikaalsel Sumaril 30 kohta.

Mõlemad pooled püüdlesid 176 kohani, mis on vajalik valitseva enamuse moodustamiseks.

«Hispaania konservatiivid said pühapäevastel ennetähtaegsetel valimistel kaotuse osaliseks,» hindas sotsialistist peaminister Sánchez pärast seda, kui peaaegu kõik hääled olid kokku loetud.

«Tagurlik blokk, mis tahtis kõik viimase nelja aasta jooksul tehtud edusammud tagasi tõmmata, on läbi kukkunud,» sõnas valitsusjuht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles