Alžeeria kutsus Taani ja Rootsi saadikud vestlusele (1)

Copy
Meeleavaldus koraanipõletamise vastu Jeemenis.
Meeleavaldus koraanipõletamise vastu Jeemenis. Foto: KHALED ABDULLAH/Scanpix

Alžeeria teatas esmaspäeval, et kutsus Taani ja Rootsi suursaadikud vestlusele seoses sündmustega, mille käigus on rüvetatud moslemite püha raamatut koraani nii Kopenhaagenis kui Stockholmis.

Alžeeria välisministeeriumi teatel soovis riik juhtunuga seoses väljendada oma pahameelt Taani suursaadikule ja Rootsi saatkonna asjurile.

Viimane moslemite püha raamatuga seotud sündmus leidis esmaspäeval aset Taanis, kus koraan süüdati Kopenhaagenis asuva Iraagi saatkonna ees.

Alžeeria teatas diplomaatidele, et ei aktsepteeri koraani rüvetamist sõnavabaduse nimel.

«Need taunitavad teod on sallivuse ja kooseksisteerimise vastu. Need õhutavad ainult vihkamist ja islamofoobiat,» öeldi välisministeeriumi avalduses.

Iraak mõistis esmaspäeval hukka koraani korduva rüvetamise oma Taanis asuva saatkonna ees pärast paremäärmusliku rühmituse Danske Patrioter korraldatud teist üritust Kopenhaagenis.

Paremäärmuslased postitasid esmaspäeval Facebooki video, milles kaks meest rebivad ilmselt islami pühast raamatust lehti ja põletavad neid. Seejärel tallatakse Iraagi lipul.

Sarnane sündmus leidis samas aset ka reedel ning viimastel nädalatel korduvalt Rootsi pealinnas.

Ligi tuhat meeleavaldajat oli pärast esimest Kopenhaagenis toimunud vahejuhtumit kogunenud laupäeval tulihingelise vaimuliku Moqtada Sadri kutsel Bagdadi. Nad üritasid marssida Iraagi pealinnas rangelt valvatud rohelises tsoonis asuva Taani saatkonna juurde, kuid sinna viivaid sildu blokeerivad julgeolekujõud tõrjusid nad pisargaasi ja kumminuiadega.

Sadri toetajad süütasid neljapäeval Bagdadis põlema Rootsi saatkonna.

Iraagi võimud mõistsid saatkonna põletamise hukka, kuid saatsid samas välja Roootsi suursaadiku.

Rootsi võimud on lubanud sarnaseid meeleavaldusi sõnavabadusele viidates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles