VIDEOD JA FOTOD Merepõhjast üles tõstetud Estonia vööriramp saabus Paldiski sadamasse (1)

Copy

Parvlaeva Estonia mere põhjast üles tõstetud vööriramp toodi teisipäeva pärastlõunal uurimislaevaga Viking Reach Paldiski Lõunasadamasse, rambi saabumist sai jälgida Postimehe vahendusel otseülekandena, nüüd on sündmus videona järelvaadatav.

«Rambi ülestoomine sujus kokkuvõttes väga hästi,» kommenteeris kohapeal OJK juht Märt Ots, kelle sõnul ei osanud meeskond siiski oodata, et ramp merepõhjas nii tugevalt kinni on. Samuti ei tahetud rambi vigastamisega riskida, mistõttu tuli ümbrust enne puhastada.

Esialgsel vaatlusel ei leitud OJK juhi sõnul midagi sellist, mis viitaks, et Estonia hukkus muudel põhjustel kui on näidatud ametlikes aruannetes. 

«Selle ettevõtmisega me soovime ikkagi anda lõpliku vastuse, miks Estonia hukkus,» nentis Ots. 

«Mis on kahtlemata väga oluline, on see, et meil õnnestus teha lõige parema parda augu juurest. Selle saame nüüd viia ekspertiisi, kus vaadatakse täpselt, mis selle kohaga juhtunud on,» rääkis Ots, lisades, et välja toodi ka 1994. aastal tuukrite väljalõigatud keretükid. 

Nüüd plaanitakse Otsa sõnul võtta rambilt metallproove ning tuvastada, miks on selle keskel toimunud muljumine. «Kuna meil õnnestus merepõhjas filmida ka rambi kinnituskohta, siis saame kindlasti võrrelda merepõhjas filmitut tegeliku olukorraga.»

Autotekile õnnestus Otsa sõnul läheneda põhjalikult: «Meie eksperdid tegid iga ukse juurde märke, milline on kinni ja milline lahti. Nii palju, kui mina nägin, olid enamik kinni. Aga absoluutselt iga uks ja aken kontrolliti üle.»

Esialgu viiakse ramp Raasikule

Uurimislaev Viking Reach alustas teekonda parvlaeva Estonia vraki asupaigast Paldiski suunas täna varahommikul enne kella 5 ning Paldiskisse jõudis laev kella 12.30 paiku.

Meretöid parvlaeva Estonia vraki asupaigas viisid läbi Ohutusjuurdluse Keskus (OJK) ja Rootsi Õnnetusjuhtumite Uurimise Amet (SHK) koostöös Soome ametiasutustega. Meretööde lepinguline partner on Norra ettevõte Reach Subsea AS, uuringud viidi läbi Norra lipu all sõitva uurimislaevaga Viking Reach. Uuringutel osalesid Eesti ja Rootsi ohutusjuurdluse asutuste esindajad. Vaatlejatena olid kaasas kaks parvlaeva Estonia hukust pääsenute esindajat – Ants Madar Eestist ning Urban Lambertson Rootsist.

Nädal aega kestnud meretööde käigus võeti parvlaeva Estonia vraki parema parda vigastuse juurest merepõhja aluskorrakivimi proov ning laevakere plaadistuse kattumisproovid.

Vraki juurest tõsteti üles kahe vasaku parda plaadistuse väljalõiked, mis lõigati 1994. aastal tuukrite poolt välja vraki sisemuse uurimiseks. Samuti õnnestus lõigata allveerobotiga teraseproov parema parda vigastusest ning tuua üles kajutiakna klaasi ja tihendi osad. Allveerobotiga filmiti parvlaeva Estonia autotekki, sealhulgas visiiri ja rambi juhtkappi, mis asub autoteki sissepääsu kõrval. Laeva parema parda vigastust filmiti allveerobotiga nii laeva väljastpoolt kui ka seestpoolt autoteki kaudu.

Parvlaeva Estonia vöörirampi hoiustatakse esialgu Raasiku vallas kinnisel valvataval eraettevõtte territooriumil paiknevas laohoones. Tulevikus on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil kavas leida rambile sobiv alaline asukoht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles