Kadrioru pargi jalakad on hävimisohus, kõiki puid siiski maha ei võeta

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Jalakaid kahjustab enim jalakasurm
Jalakaid kahjustab enim jalakasurm Foto: Sille Annuk

Kadrioru pargis levib jalakaid ja künnapuid ohustav puuhaigus, kuid see on praegu avastatud vaid kümmekonnal puul.

Abilinnapea Vladimir Sveti (Keskerakond) sõnul levib Kadriorus jalakasurm, kuid praeguseks on teada umbes paarkümmend haiget puud. Kadriorus kokku kasvab ligi tuhat jalakat ja künnapuud. Selleks, et ürask ei leviks edasi, peab haiged puud maha võtma. Tendents on muidugi muret tekitav, kuid olukord pole traagiline – kõiki Kadrioru pargis kasvavaid jalakaid pole vaja maha võtta, eemaldamisele läheb neist vaid väike osa,» rääkis Svet.

Linn tellis Kadrioru pargi haigusekahtlusega jalakatele Eesti Maaülikooli teadlastelt täiendava analüüsi. On teada, et jalakasurm levib eriti hästi soojade ilmadega, kui temperatuur püsib üle 25 kraadi.

«Jalakasurm ei ole täielikult uus nähtus ja levib ka lähiriikides. Näiteks Rootsis on valdav enamik jalakaid jalakasurma tõttu maha võetud. Viimastel aastatel on meie suved läinud hästi soojaks ja pikaks, mis võimendas selle viiruse agressiivsust. Haigus ei pruugi olla silmale kohe nähtav ja kindlasti langetame haigeid puid vaid siis, kui see on tingimata vajalik. Siiski oleks ennatlik väita, et haigus on tabanud kõiki Kadrioru jalakaid,» ütles Kadrioru pargi direktor Ain Järve.

Kadrioru pargis kasvab kokku ligi 9000 puud. Jalakad ja künnapuud kasvavad peamiselt metsikutel aladel klindil või selle lähistel ning pole osaks alleedest või teistest kompositsiooniliselt olulistest pargikooslustest. Seal, kus haigusele alla jäänud jalakad kasvavad teistest puudest eraldi, asendatakse need remmelgate või teiste sobilike puudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles