Õigusteadlane: lipuheiskamise menetlemine on politseiressursi asjata raiskamine (11)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitik Jaak Valge.
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul. Redelit toetab Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitik Jaak Valge. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Ehkki politsei algatas palju vastukaja tekitanud kirjanik Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale ENSV lipu heiskamise uurimiseks menetluse, on Tartu Ülikooli kriminoloogia staažikas professor Jaan Ginter kindel, et see lõpetatakse peagi – nagu märkis ka politsei, loeb sellistes juhtumites paljuski kontekst.

Õigusteadlase sõnul ei paista protestiaktsioonis mingisugust soovi toetada Eesti riigi vastast tegevust, samuti ei saa tema arvates selles näha ka terrorismi toetamist. Ginter on veendunud, et menetlus lõpetatakse süüdlasteta. «Tegelikult on see politseiressursi asjata raiskamine,» leiab ta.

Laupäeva varahommikul heiskasid kaks meest – üks neist riigikogulane Jaak Valge (EKRE) – Tallinna vanalinnas asuva kirjanike maja seinale Eesti NSV lipu. «No kui keegi arvab, et Eesti NSV lipp sai üles seatud selleks, et õigustada või toetada agressiooniakti, genotsiidi, inimsusvastast kuritegu või sõjakuritegu, siis peaks ta küll püsti imelik olema. Küll aga võib nende kuritegude õigustamisega olla seotud Smuuli bareljeef – just see, mille vastu aktsiooniga protesti avaldasime,» selgitas Valge varem.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles