RMK jätkab Hiiumaal raiekäkiga hakkama saanud ettevõttega koostööd (2)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
RMK raietööde silt
RMK raietööde silt Foto: Sander Ilvest

Kui mai lõpus teatas Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK), et lõpetas lepingu Hiiumaal rangelt kaitse all olevat metsa raiunud töövõtjaga, siis täna jätkatakse teistes projektides siiski tööd. Hiiumaal tehtud töö eest maksti töövõtjale ka veidi üle 15 500 euro.

«RMK lõpetas Tekamer OÜga lepingu Hiiumaa Tihu-Õngu tööobjektil juuni keskpaigas. Töövõtja sai tasu RMK tellitud ja nõuetekohaselt tehtud tööde eest summas 15 543,36 eurot,» sõnas RMK meediasuhete juht Priit Luts.

Kui mai lõpus andis RMK mõista, et kaalub ettevõttega ka teiste tööobjektide lepingute lõpetamist, siis tänase seisuga koostöö endiselt menetluse all oleva ettevõttega jätkub. RMK teatas, et on teised objektid üle kontrollinud ja seal rikkumisi pole tuvastatud. 

Metsaaktivisti Mati Sepa hinnangul oli raiutud sadu meetreid läbi kaitseala, muu hulgas nimetas ta raiet alatuseks, millesugust pole enne näinud. 

Töövõtja OÜ Tekamer juht Margus Tuulmees arvas, et Sepp on asja üle paisutanud. Ta kinnitas, et rajatud teerada oli töövõtja viga: «See rada oli meestele vajalik kütuse tankimiseks, et oleks lühem maa. Sealt raja pealt sai paar puud võetud,» selgitas Tuulmees. Ta rõhutas, et suurem osa kahtlustustest on veel keskkonnaametil selgitamisel, kus ja millist kahju on tehtud.

On ju ilmne, et riigitulundusasutuse ja – nagu RMK isegi nimetas – aastate ühe suurima eksimusega hakkama saanud ettevõtte koostöö jätkumine ajab metsakaitsjad marru?

«RMK on selle kahetsusväärse juhtumi järel püüdnud teha kõik endast oleneva, et tulevikus midagi sellist ei korduks,» vastas seepeale RMK juhatuse liige ja looduskaitse valdkonda juhtiv Kristjan Tõnisson, korrates, et Hiiumaa projekti leping lõpetati seevastu kohe.

«Tõepoolest, tasusime töövõtjale, kuid ainult projektiga kooskõlas tehtud tööde eest. See tulenes lepingu tingimustest. Rikkumismenetluse sisuks olevate projektiväliselt raiutud trasside eest RMK mõistagi sentigi ei tasunud,» täpsustas Tõnisson. 

Edasise koostöö jätkamise võimalikkust kaaluti tema sõnul põhjalikult. «Võttes arvesse varasemat pikaajalist ja kvaliteetset koostööd ning asjaolu, et rikkumine oli esmakordne, ei pidanud RMK koostöö täielikku lõpetamist proportsionaalseks sanktsiooniks,» sõnas Tõnisson, lisades, et järgmised võimalikud otsused ettevõttega seotud lepingute suhtes tehakse siis, kui keskkonnaamet menetlemisega lõpule jõuab. 

Tõnisson sõnas, et RMK jõudis järeldusele, et tõhusamate kontrollimeetmete rakendamisega suudavad nad teistel objektidel tagada kvaliteetse töö.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles